Skip navigation

Basis­on­der­wijs

Een onderwijs programma op maat voor PO

Welkom in 1672

Bij onze tentoonstelling ‘Welkom in 1672’ bieden we een interactieve rondleiding aan. Deze wordt gegeven door onze ervaren museumdocenten. Dit is in combinatie met een leskist voor groep 5 t/m 8.

De leskist ‘Die schelm zal de stad nooit krijgen!’ neemt leerlingen 350 jaar mee terug in de tijd. Naar het moment dat de Munsterse bisschop Bernhard von Galen zich met een enorm leger al plunderend richting de stad Groningen begeeft. Een groot deel van het Oosten van Nederland heeft hij dan al in handen. Bernhard von Galen is niet de enige die korte metten met de Republiek wil maken. Ook de bisschop van Keulen, Maximiliaan en de Franse en Engelse koning vallen de Republiek binnen. Het jaar 1672 gaat niet voor niks de geschiedenisboeken in als ‘het Rampjaar’.

Hoeveel bommen Bernhard von Galen ook op de stad afvuurt, de stadjers geven zich niet gewonnen. Op 28 augustus 1672 verbreekt de bisschop het beleg. Komt het door de bom vanuit de stad die – volgens de overlevering – in het bord zuurkool van de bisschop belandt, dat de bisschop opgeeft? Of komt het door zijn gehalveerde leger? Wat de reden van de bisschop ook is, 350 jaar later vieren we nog steeds Groningens Ontzet.

Gedurende dit project volgen de leerlingen kinderen van hun eigen leeftijd, die tijdens het beleg van Groningen in de stad woonden. Zo ontdekken zij vanuit verschillende perspectieven welke impact de aanval van de bisschop op de stad Groningen had. Het project sluit af met een feestelijke bijeenkomst in Museum aan de A, ofwel het huis van Lammechien – een van de kinderen, die de leerlingen volgen. Samen met Lammechien vieren de leerlingen dat de stad weer vrij is.

Praktische informatie
Duur: Variabel – in de docentenhandleiding staan tips en opdrachten om het project verder uit te breiden.
Bezoek aan het museum: 1,5 uur
Kosten: 3,- per leerling

Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen, met 4 begeleiders
Doelgroep: Groep 5 t/m 8
Locatie: Op school en in Museum aan de A
Kerndoelen: Nederlands: 1 en 9 Oriëntatie op jezelf en de wereld: 51, 52, 53 Kunstzinnige oriëntatie: 56

Vragen? Mail naar educatie@museumaandea.nl

Vraauwlu

Museum aan de A biedt bij de tentoonstelling ‘Vraauwlu. Groningers die je wil kennen’ een interactieve rondleiding door onze ervaren museumdocenten aan in combinatie met de mogelijkheid tot een verwerkingsles op school voor groep 7 en 8.

In de tentoonstelling ‘Vraauwlu. Groningers die je wil leren kennen’ maken de leerlingen kennis met meer dan 25 Groninger vrouwen van vroeger en nu. Vrouwen van wie je misschien nog nooit gehoord hebt. Maar stuk voor stuk Groningers die je wíl kennen. Ze woonden of werkten allemaal in de provincie Groningen. En ze zijn hun eigen weg gegaan. Denk aan Betsy Bakker-Nort: in 1922 een van de eerste vrouwelijke parlementsleden in de Tweede Kamer. Of aan de machtige en rijke Beetke Aylkema van Rasquert uit Leek. Zij stond in de 16e eeuw aan het hoofd van een groot familiebedrijf. En stond vooral bekend om haar hebzucht. Dan is er Hennah Buyne. Als kind verhuist ze met haar ouders vanuit Suriname naar Groningen. In 1983 wordt ze de eerste zwarte rechter van Nederland. En in het 18e-eeuwse Parijs streed Etta Palm uit de Poelestraat in Groningen hartstochtelijk voor de emancipatie van de vrouw. Vergeet de zogenaamde ‘Sigarenmeisjes’ van de sigarenfabriek in Nieuwe Pekela ook niet. Zij organiseerden in 1969 de allereerste Nederlandse vrouwenstaking voor gelijke beloning.

Tijdens het bezoek aan het museum maken de leerlingen op een interactieve manier kennis met vrouwen uit de Groningse geschiedenis. De leerlingen denken na over het belang van deze vrouwen in de geschiedenis. Welke rol hebben de vrouwen gespeeld? Wat is hun betekenis vandaag de dag? Zou iedereen deze vrouwen moeten kennen? Ook is er aandacht voor het thema genderdiversiteit.

Na afloop krijgen de leerlingen het boekje mee met alle verhalen over de vrouwen in de tentoonstelling. Er is ook een verwerkingsles voor op school beschikbaar bij dit boekje.

Praktische informatie

Duur:

Bezoek aan het museum: 1,5 uur

Verwerkingsles: 1 uur
Kosten: 3,- per leerling

Aantal leerlingen: Maximaal 30 leerlingen, met 4 begeleiders
Doelgroep: Groep 7 en 8
Locatie: In Museum aan de A en op school.
Kerndoelen: Nederlands: 1, 2, 3, 4, 5 en 6 Oriëntatie op jezelf en de wereld: 38, 51, 52 en 53 Kunstzinnige oriëntatie: 56

Vragen? Mail naar educatie@museumaandea.nl