Skip navigation
Events
Past: 3 June 2023 - 3 June 2023
From 15:30 until 16:30

CD-presentatie Luna Hamelink - Zeemaren

De zomer komt eraan! Met uitzicht op de dagen waarop je zont op het strand, een frisse duik neemt of op zoek bent naar de mooiste schelpen vond Luna Hamelink (21) het hoog tijd om eens een duik te nemen in de zee- en watervolksverhalen die onze provincie én ons land rijk is.

Het ruime sop
Laat je verrassen door verhalen over piraten, strandjutters en heksen. Van een swingende sea shanty over Rock de Braziliaan, een Groningse piraat, tot een ballade over het lot van Rixt van Oerd, een heks die op Ameland woonde. Hamelink zorgt ervoor dat je wordt meegenomen in de liedjes en verhalen – én dat ze blijven hangen.

Hamelink stelt het zonde te vinden dat onze volksverhalen zo goed als vergeten worden. ‘De sprookjes van Grimm en Andersen kennen de meeste mensen wel, maar onze eigen volksverhalen worden eigenlijk nooit verteld.’ Ze is van mening dat deze volksverhalen een belangrijke rol hebben gespeeld in onze samenleving. ‘Ze verklaren hoe onze omgeving in elkaar zit, denk maar aan de goden die onweer zouden veroorzaken. Ook verklaren ze onze gebruiken, onze plaatsnamen, of waarom er ergens een beeld staat. Daarnaast hebben we het hier natuurlijk ook over een stukje immaterieel erfgoed dat vaak vergeten wordt, en het zou doodzonde zijn als we onze eigen verhalen allemaal zouden vergeten.’

Over Luna Hamelink
Gewapend met gitaar of piano, begeleid door toegankelijke folk melodieën en bezongen met een enorme hoeveelheid passie. Zo zou je het werk van Luna Hamelink uit ‘t Zandt kunnen omschrijven. Al sinds ze begon met het uitbrengen van muziek zijn volksverhalen een constante factor in haar werk geweest. Door deze verhalen in een nieuw jasje te stoppen en op eigentijdse wijze te bezingen, heeft ze een duidelijke missie: deze volksverhalen een nieuw leven in te blazen.

Het album ‘Zeemaren’ komt in juni uit, naar aanleiding van Hamelink’s afstuderen aan de opleiding Popcultuur van de Hanze Hogeschool. De komende tijd zijn er genoeg mogelijkheden om alvast een voorproefje te horen. Op 3 juni speelt Hamelink om 15.30 uur in Museum aan de A in Groningen, en op 4 juni is ze om 8.30 uur te zien op Landgoed de Camping tijdens een ontbijtoptreden van het Terug naar het Begin festival.