Skip navigation
Events
Past: 15 October 2023 - 15 October 2023
From 14:00 until 16:00

Guyot doveninstituut: het ‘ontstommen’ van doven

Elk historisch café in oktober bestaat uit een hoofdlezing en twee minilezingen en is onderdeel van de Maand van de Groninger Geschiedenis, met als thema Eureka!.

Hoofdlezing - Guyot doveninstituut: het ‘ontstommen’ van doven

Tijdens de Verlichting (grofweg 18e eeuw) buigen wetenschappers zich over filosofische vragen als ‘Wat is taal?’ en ‘Wat is denken?’. Dove mensen, die niet kunnen horen en spreken, vormden interessant studiemateriaal bij deze vragen. Kunnen mensen die niet spreken wel denken? En kunnen zij als mensen getypeerd worden of waren zij eigenlijk dieren in de verschijningsvorm van mensen?

Er waren voorbeelden van doven die konden leren, lezen en schrijven. Zij kwamen voornamelijk uit de adel en gegoede burgerij. Nobelen die ‘begiftigd’ waren met goed verstand. Het gewone volk werd in het algemeen gezien als ‘redeloos vee’. Het leek hierdoor aannemelijk dat doven uit het gewone volk daarmee ook redeloos waren. Tot een dominee uit Groningen, Henri Daniel Guyot (1753-1828), een reis naar Parijs maakte. Daar werd hij geïnspireerd om het eerste doveninstituut in Nederland op te richten.

Corrie Tijsseling is historisch pedagoog en senior onderzoeker bij Kentalis. Tijsseling is gespecialiseerd in de geschiedenis van het Nederlandse dovenonderwijs en zet zich daarnaast in voor de archivering en digitalisering van het cultureel erfgoed van doven in Nederland.

Minilezingen - Verborgen eurekaverhalen

Na de hoofdlezing laten andere sprekers u tijdens minilezingen kennismaken met de schatten die in de depots van verschillende erfgoedinstellingen in Groningen liggen. Welke eurekaverhalen schuilen er achter de objecten of archiefstukken die bewaard worden door musea en de Groninger Archieven?

Eureka! - Maand van de Groninger Geschiedenis

In oktober, Maand van de Groninger Geschiedenis, organiseren Museum aan de A, Groninger Archieven en Historische Vereniging Stad en Lande vier historische cafés waarin verschillende eurekamomenten uit de Groninger geschiedenis verkend worden. We brengen een ode aan de wetenschappers en denkers die ondenkbare vragen durfden te stellen en aan de vrije geesten die het onmogelijke mogelijk maakten. Elk historisch café bestaat uit een hoofdlezing en twee minilezingen.

Praktisch

Voertaal: De lezing wordt in het Nederlands Gebarentaal (NGT) gegeven en er zijn tolken aanwezig die de lezing naar het Nederlands vertalen. Kortom, het historisch café is voor iedereen toegankelijk.

Aanmelden via: maandvandegroningergeschiedenis.nl