Skip navigation
Events
Past: 19 October 2023 - 19 October 2023
From 20:00 until 21:30

Het koffertje van Ida Vos

Vanwege de expositie 'Vraauwlu' in het Museum aan de A, organiseert Synagoge Groningen op donderdagavond 19 oktober een bijzondere lezing over een in Groningen geboren joodse vrouw: Ida Vos (1931-2006), geboren Gudema. In deze lezing vertelt haar zoon Bert over de levensgeschiedenis van de Groningse schrijfster Ida Vos, maar ook over de jarenlange tournee door Nederland met dit verhaal.

In deze lezing vertelt Bert over de geschiedenis van Ida Vos, maar ook over de jarenlange tournee door Nederland met dit verhaal. Wat is het idee achter de voorstellingen? Waarom is de muziek zo belangrijk? Waarom groeit de belangstelling voor ‘passive bystanders’? Wat zijn de mooiste en moeilijkste kindervragen? Bert neemt het koffertje van Ida Vos ook mee, met bijzondere foto’s en documenten. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen.

Al 15 jaar lang reist violist en verhalenverteller Bert Vos langs Nederlandse scholen en theaters om het verhaal te vertellen van zijn moeder, Ida Vos. Deze bekende, van oorsprong Groningse schrijfster, moest als Joods meisje in de Tweede Wereldoorlog onderduiken, waardoor haar leven gered werd. Na de oorlog schreef zij vele jeugdboeken, waarvan ‘Wie niet weg is wordt gezien’ het meest beroemd en bekroond is.

Toen Ida in 2006 overleed, besloot zoon Bert om het stokje over te nemen. Samen met zijn band, The Klezmer Society, maakte hij de voorstelling ‘Het koffertje van Ida Vos’. In deze voorstelling maakt Bert het grote en niet te bevatten verhaal zo klein en persoonlijk, dat je het mee kan voelen. Dit wordt nog versterkt door de klezmermuziek, die het verhaal laat bezinken en richting geeft. Inmiddels is deze voorstelling al 217 keer gespeeld, met een totaal bereik van meer dan 15.000 kinderen!