Skip navigation
Events
Past: 4 November 2023 - 4 November 2023
From 11:00 until 15:00

Microscoop & Tine Tammes - Publieksdag microscopie

Het platina jubileum van de Nobelprijs Frits Zernike krijgt op zaterdag 4 november extra glans met het opstellen van microscopen op zeventig verschillende plekken in de provincie. Deze staan bij musea, cultureel erfgoed, bibliotheken, molens en andere verrassende plekken in de provincie. Maar ook de centra van electronenmicroscopie van RUG en UMCG doen mee. En zo kunnen bezoekers kennismaken met de schoonheid van de microscopie en kunnen ze wellicht zelf verrast worden en nieuwe ontdekkingen doen. Bezoekers worden vooral aangemoedigd om zelf “onderzoeksobjecten” mee te brengen: stenen verzamelaars: fossiel bezitters, natuur liefhebbers en alle andere nieuwsgierige mensen laat je verrassen!
Bij ons kun je tussen 11.00-15.00 uur je zelf meegebrachte dingetjes door een professionele digitale microscoop bekijken. Hoe leuk is dat?
Wist je dat Jantina ‘Tine’ Tammes (1871-1947) vanaf 1919 de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen is? (en tweede in Nederland) Tine is de eerste hoogleraar genetica in Nederland – ook mannen hadden deze positie nog niet eerder omdat het een vrij nieuw onderzoeksgebied is. Aan de universiteit geeft Tine praktijklessen microscopie. Ook schrijft ze wetenschappelijke teksten, bijvoorbeeld over de vlasplant. Ze wordt internationaal bekend! Over haar kom je meer te weten in de tentoonstelling Vraauwlu.
Foto: Rijksuniversiteit Groningen