Podcast + fietsroutes: 'Slavernij. En de Groningers?'
In de gloednieuwe podcast Slavernij. En de Groningers? van Museum aan de A gaat presentator Nathan de Vries - half Gronings, half Ghanees - op zoek naar sporen van het Nederlandse slavernijverleden in 'zijn' Groningen. Zijn zoektocht brengt hem bij borgen, kerken, musea en begraafplaatsen door de hele provincie.
Daar spreekt Nathan met allerlei Groningers over het 'andere' verhaal
achter die imposante schilderijen, eeuwenoude gedenkstenen en rijke
landhuizen. Wat hebben die met slavernij te maken? Waarom zijn die
verhalen nooit verteld? En hoe ga je als museum of andere
erfgoedinstelling eigenlijk om met dat gedeelde slavernijverleden?
Fietsroutes
Nathan bezoekt in de podcast vijftien locaties in de provincie Groningen. Die locaties kun je ook zelf bezoeken, want bij deze podcast horen drie fietsroutes. In het noordwesten van de provincie, in het noordoosten en in de Groninger Veenkoloniën. Op iedere locatie op de route kun je de bijbehorende aflevering luisteren. Onder meer het KinderBoekenHuis in Winsum, Menkemaborg in Uithuizen en de Koepelkerk in Sappemeer doen mee. Het fietsrouteboekje kun je hier gratis downloaden. Niet zo'n fietser? Dan kun je de podcast ook gewoon thuis beluisteren via je favoriete podcastkanaal.
De podcast maakt deel uit van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.