Skip navigation
Events
Past: 8 November 2023 - 8 November 2023
From 20:00 until 21:30

Sint-Maarten Verhalencafé


We zoeken verhalen, liedjes en foto’s over Sint-Martinus tijdens speciaal Verhalencafé
Zelf lampionnen knutselen, uit volle borst liedjes zingen en tassen vullen met snoep... Het zijn voor veel mensen fijne herinneringen uit hun kindertijd. Heb jij mooie herinneringen aan Sint-Maarten en wil je die met ons delen? Kom dan langs bij het gezellige Verhalencafé in Museum aan de A op woensdagavond 8 november, de inloop is vanaf 19.30 uur. Iedereen is welkom, ook als je alleen wilt luisteren. De toegang is gratis., wij zorgen voor koffie en thee. Je kunt je opgeven via info@museumaandea.nl.

k Stoa veur joen deur / En t is duuster
Mit mien lanteern / En ik luuster.
Komt der nog ain? / Ik kin niks zain;
Aans goa k weer vot / Ien t duuster.

Welke Groningstalige Sint-Maartenliedjes zong jij vroeger? Hoe maakte jij je lampion? En welke snoepjes werden er in je tas gestopt? Ging je langs de buren of het liefst in een keer naar de winkelstraat? Was er een optocht in jouw wijk of dorp of werd er iets anders bijzonders georganiseerd?

Samen herinneringen ophalen
Het Verhalencafé wordt ingeleid door historicus Sanne Meijer van Museum aan de A. Zij vertelt kort iets over de geschiedenis van het Sunter-Meerrtenfeest in stad en provincie Groningen. Daarna neemt gespreksleider Hein Bekenkamp, Sint Martinus-kenner van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken het woord. Hij gaat op zoek naar mooie herinneringen aan Sint Martinus. Alles is welkom: of het nu een korte anekdote is, een grappig liedje of een legendarisch verhaal!

Oude foto’s? Breng ze langs!
Er worden die avond niet alleen verhalen opgehaald, maar ook foto’s bekeken. De Groninger Archieven zijn op zoek naar bijzondere foto’s van het Sint-Maartensfeest van vóór het digitale tijdperk. Heb jij nog analoge foto’s van zingende kinderen bij de deur? Of van het maken van een lampion? Breng ze langs om ze bij de Groninger Archieven te laten te scannen.

Mini-tentoonstelling Sint-Martinus in Groningen
In Museum aan de A is van dinsdag 7 november tot en met zondag 12 november een gratis mini-tentoonstelling met foto’s van de Sint-Maartenviering in Groningen van 1910 tot 1997. Ook maak je kennis met oude Groninger Sunter-Meerten gebruiken en versjes.

Praktische informatie
Het Verhalencafé wordt georganiseerd door Museum aan de A in samenwerking met de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken en de Groninger Archieven. Het Verhalencafé vindt plaats op woensdag 8 november om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur). Iedereen is welkom, ook als je gewoon wilt luisteren. De toegang is gratis. Je kunt je opgeven via info@museumaandea.nl.