Skip navigation
Events
Past: 25 February 2024 - 25 February 2024
From 14:00 until 17:00

Spicy Sunday: Lezing van Lieuwe Jongsma over Groninger slavernijverleden

Tijdens de Spicy Sunday op zondag 25 februari geeft Lieuwe Jongsma om 14.00 uur een lezing over het Groninger slavernijverleden en over de sporen die we vandaag de dag nog terugvinden in het A-kwartier, de rest van de stad en provincie. Toegang is € 5.

Het slavernijverleden van Groningen
Hoewel het boek Sporen van het slavernijverleden in Groningen, de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? en de provinciale manifestatie Bitterzoet Erfgoed hierin wel verandering heeft gebracht, denken de meeste mensen bij de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij nog steeds niet meteen aan Groningen. Toch had een groot deel van de elite van stad en provincie Groningen in de 17de, 18de en 19de eeuw op de een of andere manier te maken met slavernij of mensenhandel. Lieuwe Jongsma is conservator Geschiedenis bij het Groninger Museum en houdt zich al sinds 2013 met dit onderwerp bezig. Zo werkte hij mee aan het boek Sporen van het slavernijverleden in Groningen van Barbara Henkes en Margriet Fokken en schreef hij zijn masterscriptie over familienetwerken rond de transAtlantische slavenhandel in Groningen.

In deze lezing gaat hij in op de Groningse betrokkenheid bij slavernij. Hierbij geeft hij voorbeelden uit het A-kwartier en alle hoeken van de provincie.