Skip navigation
Events
Past: 5 November 2023 - 5 November 2023
From 14:00 until 16:00

Spicy Sunday - Verhalen, poëzie, muziek en Tjolo Tjolo

Op zondag 5 november organiseert Stichting Pittig Gekruid samen met Museum aan de A de eerste Spicy Sunday. Tussen 14.00 en 16.00 uur kun je genieten van verhalen, gedichten, muziek en… lekker eten! De deelnemers steken zelf de handen uit de mouwen en bereiden onder leiding van Charles Goudsmit Tjolo Tjolo, een pittig Moluks gerecht. Samen eten klaarmaken én opeten is een eeuwenoude manier om te verbinden: de tuin met de keuken, de grond met het bord en mensen met elkaar. Locatie: Museum aan de A, Brugstraat 24, Groningen. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Ambonezenbosje
Marjan Brouwers schreef met Maike van der Kooij het boek Tussen de Dijken. Hierin komen oud-bewoners van het Molukse woonoord Carel Coenraadpolder in het uiterste puntje van Groningen aan het woord. Op 1 september 1953, arriveert hier in het Ambonezenbosje een groep van ruim 300 gerepatrieerde Ambonezen. Voor een, zoals hen beloofd werd, tijdelijk verblijf. Marjan Brouwers leest voor uit het boek en oud-bewoner Rudy Pattipeiluhu haalt herinneringen op over zijn jeugd in de barakken van het woonoord.

Gedichten en muziek
Docent creatief schrijven Krista Middel verzorgt de poëzie met Script en Co. Frida van Til, Bart Adjudant, Krista Middel en Charlton Marcos dragen voor uit eigen werk. De muzikale omlijsting is van George Sopacua, Wouter Offringa en Mart Salverda.

Tjolo Tjolo
De pittige Molukse salade, Tjolo Tjolo, wordt gemaakt van verschillende verse groenten met pittige ketjap. Er is een variant met en zonder makreel. Het wordt gegeten met witte rijst. Voor een Groningse touch worden Mollebonen en Het Wonder van Scheemda - een oud Gronings erwtje - uit de groentetuin van Sanne Meijer in Roodeschool toegevoegd.

Historische ontmoetingsplek
Museum aan de A organiseert activiteiten voor alle Groningers. De historische ontmoetingsplek is een gedeelde plaats waar verschillende werelden samenkomen. Spicy Sunday is een activiteit binnen de historische ontmoetingsplek.