Skip navigation
Events
Past: 8 October 2023 - 8 October 2023
From 14:00 until 16:00

Verkeerscirculatieplan: ommekeer in stad Groningen

In oktober, Maand van de Groninger Geschiedenis, organiseren Museum aan de A, Groninger Archieven en Historische Vereniging Stad en Lande vier historische cafés waarin verschillende eurekamomenten uit de Groninger geschiedenis verkend worden. We brengen een ode aan de wetenschappers en denkers die ondenkbare vragen durfden te stellen en aan de vrije geesten die het onmogelijke mogelijk maakten. Elk historisch café bestaat uit een hoofdlezing en twee minilezingen.


Afbeelding: Wethouder Max van den Berg op de Grote Markt in Groningen, 1972.

Hoofdlezing – Verkeerscirculatieplan: ommekeer in stad Groningen

Wanneer we denken aan innovatieve of gedurfde visies in Groningen, komt het Verkeerscirculatieplan (VCP) vaak ter sprake. In de jaren 70 introduceren toenmalige wethouders Max van den Berg en Jacques Wallage dit plan met als doel het autoverkeer in de binnenstad te beperken. Hiermee worden autoritjes over de Grote Markt voorgoed verleden tijd. In plaats daarvan knippen ze de stad in vieren, waarbij de Diepenring als belangrijke verbindingsroute fungeert.

Het Verkeerscirculatieplan vormde een belangrijk onderdeel van een progressief programma van een nieuw links college van burgemeester en wethouders in Groningen. Tegen de stroom in brachten Van den Berg en Wallage een nieuwe visie voor de stad naar voren: compact, herbergzaam en veel burgerparticipatie. Een stad van en voor Groningers. Maar de invoering van het plan ging niet zonder slag of stoot.

Max van den Berg was van 1970 tot 1978 wethouder in Groningen. Daarna werd Van den Berg partijvoorzitter van de PvdA, algemeen directeur van Oxfam Novib, Europarlementariër en Commissaris van de Koning in Groningen.

Minilezingen – Verborgen eurekaverhalen

Na de hoofdlezing laten andere sprekers u tijdens minilezingen kennismaken met de schatten die in de depots van verschillende erfgoedinstellingen in Groningen liggen. Welke eurekaverhalen schuilen er achter de objecten of archiefstukken die bewaard worden door musea en de Groninger Archieven?

Dit programma maken wij in de loop van september bekend.

Praktisch

Aanmelden via maandvandegroningergeschiedenis.nl
Locatie: Museum aan de A

Let op:
op zondag 8 oktober vindt de 4 Mijl van Groningen in de binnenstad plaats. Dit betekent dat meerdere straten, waaronder de Brugstraat, Hoge der A en Abrug, zijn afgesloten. Museum aan de A is nog steeds te bereiken via de achteringang aan de Schuitemakersstraat.

Kaart met afzettingen in de binnenstad.