Skip navigation
Events
Past: 7 May 2024 - 7 May 2024
From 19:30 until 21:30

Vooroudercafé in Stadskanaal - het verborgen verleden van de Veenkoloniën

Tijdens drie verhalencafés van Museum aan de A worden in Veendam, Stadskanaal en Oude Pekela familieverhalen opgehaald. Een paar van deze verhalen worden door experts van de Nederlandse Genealogische Vereniging verder uitgezocht in de archieven. De zoektocht levert levendige familielijnen op over het verborgen verleden van een aantal inwoners van de Veenkoloniën. Op dinsdag 7 mei kun je in de bibliotheek in Stadskanaal naar deze verhalen luisteren. Ook krijg je tips hoe je zelf je stamboom verder kunt uitzoeken. Het voorouder-café is van 19.30-21.30 uur en gratis toegankelijk. Wel van tevoren graag aanmelden via info@groningsvuur.nl.

Samenwerking
Het vooroudercafé is een samenwerking van de Nederlandse Genealogische Vereniging, Museum aan de A en Gronings Vuur. Het is onderdeel van het randprogramma van de culturele productie Vanhier.

Genealogische Vereniging
De Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) helpt mensen om meer over hun voorouders te weten te komen. ‘Ook Groningers zijn aangestoken door een programma als 'Verborgen Verleden' en willen nu hun stamboom uitpluizen', zegt Teijo Doornkamp, woordvoerder van de NGV. Op 7 mei tonen vertegenwoordigers van de verenging het verborgen verleden van de Veenkoloniën; wie waren de mensen uit de Veenkoloniale familieverhalen en waar kwamen hún voorouders vandaan? Ze laten ook zien hoe je zelf kunt zoeken naar je eigen verborgen verleden. Het wordt een interessante avond over mensen die naar de Veenkoloniën gekomen zijn, en soms weer vertrokken zijn en soms zijn gebleven.

Museum aan de A
Het museum aan de Brugstraat in Groningen is in afwachting van een grote verbouwing tijdelijk alleen open voor events. Ook organiseert het museum, samen met anderen, evenementen in de hele provincie. Hierbij richt Museum aan de A zich vooral op groepen die in het verleden vaak vergeten of genegeerd werden.

Gronings Vuur
‘Het vooroudercafé past naadloos in de randprogrammering van onze Gronings Vuur-productie Vanhier,’ aldus artistiek leider, Gea Smidt. Gronings Vuur reist in vijf jaar van gemeente naar gemeente. De verhalen die lokaal leven, vormen de basis voor het maken van een culturele productie. In de Veenkoloniën resulteert dit in de productie Vanhier; drie voorstellingen op drie locaties. Te zien en horen op 24, 25 en 26 mei in Veendam, Stadskanaal en Oude Pekela.