Skip navigation
Events
Past: 18 June 2023 - 18 June 2023
From 14:00 until 16:00

Zwart in Beweging - Intergenerationele solidariteit en poëzie

Vieren, eren en verbinden van de community van de Afrikaanse diaspora en nazaten in Groningen. Voor en door Afrikaanse diaspora en (nazaten van) mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën.

Rosa Eersteling (Groningen, 1990)
Rosa Eersteling (33), geboren en getogen in Groningen, dochter van een Friese moeder en Surinaamse (Marron) vader. Heeft na haar MSc Bedrijfskunde op verschillende continenten gewoond, gewerkt en gereisd en heeft zich gaandeweg in Embodied Social Justice practices verdiept. Organiseert nu als Event coördinator van B.L.O.G. (Black Ladies of Groningen) evenementen waar vrouwen uit de Afro-diaspora centraal staan. Gelooft in verbinding en de kracht van het collectief.

Ashtou Sylla (Groningen, 2003) is een vrouw met een rijke afkomst geworteld in verschillende werelddelen. Geboren en getogen in Groningen, met een moeder van Indiase komaf die geboren is in Suriname. Haar vader komt uit Ivoorkust, West Afrika. Sinds kleins af aan groei ik op in een zeer witte omgeving (ballet, piano, gymnasium en rechtenstudie) waardoor haar aanwezigheid altijd voor kleur zorgt. Hoewel haar afkomst en kleur een rijkdom zijn, vindt Ashtou het een grote armoede dit niet meer weerspiegeld te zien. Daarom zet ze zich in voor een wereld waarin representatie een gegeven is.

Aanmeldformulier

Over de workshop

In deze beweeglijke workshop voor herkenning en verbinding is er ruimte voor alle ervaringen van het zwart zijn, de Afrikaanse diaspora en de roots in de voormalige Nederlandse Afro/Caribische/Zuid-Amerikaanse koloniën. Er wordt aandacht besteed aan collectief verwerken, zoals op het Afrikaanse continent op veel plekken de gewoonte is en zoals vele van de voorouders gewend waren om te doen. Het gaat om het eren en vieren van de identiteiten door rituelen en oefeningen, gebaseerd op het werk van kunstenaars, onderwijzers en therapeuten. LGBTQI2S+ friendly, deelname vanaf 15 jaar.

Ashtou Sylla (Groningen, 2003) is een vrouw van Surinaams Hindoestaanse en West-Afrikaanse komaf. Geboren en getogen in Groningen, groeit ze op in een zeer witte omgeving. Hoewel haar afkomst en kleur een rijkdom zijn, vindt ze het een armoede haar kleur en afkomst niet meer weerspiegeld te zien. Daarom zet ze zich in voor een wereld waarin representatie een gegeven is.

Rosa Eersteling (Groningen, 1990) is geboren en getogen in Groningen, dochter van een Friese moeder en Surinaamse (Marron) vader. Organiseert als Event coördinator van B.L.O.G. (Black Ladies of Groningen) evenementen waar vrouwen uit de Afro-diaspora centraal staan. Gelooft in verbinding en de kracht van het collectief.

Anne Jesuina (Hamburg, 1989) is een interdisciplinaire kunstenaar van Nederlandse en Afro-Braziliaanse afkomst. Ze groeide op het Groningse Hogeland op en woont nu in Utrecht. Haar werk staat in dienst van het vinden van mogelijkheden om individuele en collectieve koloniale wonden te transformeren. In Zwart in Beweging is haar experimentele documentaire Rouwende (id)entiteiten te
zien die ze maakte in het kader van haar afstudeerproject aan het Sandberg Instituut in Amsterdam (Gerrit Rietveldacademie).

Zwart in Beweging

De werken in Zwart in Beweging van auteur Vamba Sherif, (Liberia, 1973), beeldend kunstenaar Janne Igbuwe (Amsterdam, 1996), dichter en voordrachtskunstenaar Guillaume Pool (Paramaribo, 1930), interdisciplinair kunstenaar Anne-Jesuina (Hamburg, 1989), schilder Oswaldo Sield (Paramaribo, 1960) en dichter Rudo Walker (Paramaribo, 1942) tonen de Kracht en Waardigheid van de Zwarte Mens. Zwart in Beweging is onderdeel van Keti Koti Viering Groningen 2023.