Skip navigation
News
29 Jun `23

Eerste exemplaar kindereditie Vraauwlu – Groningers die je wil kennen

Er komen in de meeste geschiedenisboeken op school maar weinig vrouwen aan bod. Geschiedenislessen gaan vaak over grote gebeurtenissen en grote mensen (vaak mannen). Museum aan de A vindt het belangrijk dat leerlingen in de provincie Groningen ook kennis maken met andere rolmodellen die uit hun eigen leefomgeving komen. Daarom is er, bij de tentoonstelling Vraauwlu – Groningers die je wil kennen, een speciaal kinderboekje met meer dan 25 Groninger vrouwen gemaakt. Het eerste exemplaar is vanmiddag uitgereikt aan Mirjam Wulfse, gedeputeerde cultuur van provincie Groningen en Fatoumata, kinderburgemeester van Groningen. Dit duo opende de tentoonstelling in februari en schreef het voorwoord van het boekje.

Ook de Vraauwlu van Nu in de tentoonstelling; Hermke Rijpkema en Margriet ter Steege, Willemijn Ahlers, Stephanie Bennet, Jolanda Oest en Dianne Maas-Flim zijn in het boekje geportretteerd. Ze vertellen over hun ervaringen als vrouw in Groningen. Over de vrijheid voelen om jezelf te kunnen zijn, gelijke kansen en volwaardig deel uitmaken van de samenleving. Want helaas is gelijkwaardigheid tussen Groningers (v/m/x) nog steeds niet vanzelfsprekend.

Het museum hoopt met de verhalen over de vrouwen van vroeger en nu kinderen te inspireren om hun eigen dromen na te jagen. Het boekje is onderdeel van een educatief programma voor groep 7 en 8. Ook is het boekje in het museum los te koop voor € 2,50.

Kinderboekje
In het boekje vind je verhalen over Groningse vrouwen die op hun eigen manier veel betekend hebben, op allerlei verschillende manieren. Zo laat Museum aan de A zien dat er, ook in Groningen, veel vrouwen zijn geweest die hun best hebben gedaan om vrouwenrechten te verbeteren. Veel van deze vrouwen zijn ten onrechte vergeten maar worden nu (weer) in het spotlicht gezet door de kleurrijke tekeningen van Nienke Siegers en teksten van Marja Corten-Kuiper. Het boekje is een idee van Michèlle Corbier-Kind en geïnspireerd op het boek Vraauwlu. Groninger vrouwen in de geschiedenis van Sanne Meijer en Iris van den Brand (Uitgeverij Passage Groningen 2022).


Voor docenten
Het educatief programma voor groep 7 en 8 bestaat uit het boekje, een bezoek aan de tentoonstelling Vraauwlu – Groningers die je wil kennen en een les in de klas. Docenten kunnen het programma aanvragen bij Museum aan de A door te mailen naar educatie@museumaandea.nl