Skip navigation
News
2 Apr `24

Fietsroute door het Marnegebied van fotograaf Jacob Molenhuis

Recent is bij Museum aan de A het fietsrouteboekje Tussen land en lucht verschenen met foto’s van fietsenmaker en fotograaf Jacob Molenhuis (1894-1987) uit Kruisweg. De fietsroute loopt door het De Marne – in het noordwesten van de provincie Groningen – en geeft een uniek inkijkje in dit gebied aan het begin van de twintigste eeuw. Molenhuis kocht in 1916 zijn eerste camera en was ruim een halve eeuw een van de weinige fotografen in De Marne. Veel streekbewoners poseerden dan ook voor zijn camera; van landarbeiders tot schooljuffrouwen. Hij maakte niet alleen portretten, maar fotografeerde ook panden, agrarische machines en buurtfeesten.

Jacob Molenhuis op zijn FN motorfiets, ca. 1918. Foto: Groninger Archieven.

Met dit fietsrouteboekje ontdek je het Marnegebied van Jacob Molenhuis. Je fietst over eeuwenoude wierden, langs slingerende dijken en door uitgestrekte polders. In ieder dorp wordt een foto van Molenhuis – en het verhaal erachter – uitgelicht. Bovendien kom je onderweg prachtige borgen, kerken en molens tegen. En zelfs een wijngaard, luchtwachttoren en verdwenen dorp!

De fietsroute start en eindigt bij Station Winsum, heeft een lengte van 54 km en komt langs 29 punten. Het is verkrijgbaar bij het Museum aan de A en het Toeristisch Informatiepunt in Winsum en kost € 2,50.

De fietsroute is een initiatief van Museum aan de A, Groninger Archieven, Routebureau Groningen en Stichting Promotie Waddenland en is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen. Tekst en redactie door Sanne Meijer/Museum aan de A.