Skip navigation
News
17 Jun `22

Gezocht: Medewerker collectie (vrijwilligerswerk)

Heb jij interesse in museale collecties en wil je leren hoe je deze bewaard en beheerd? Vindt jij het leuk om historisch onderzoek te doen maar vindt jij het ook niet erg om fysiek sjouwwerk te verrichten als objecten verplaatst moeten worden? Misschien ben je op zoek naar een invulling van jouw vrije tijd of wil je naast je opleiding alvast wat werkervaring in een museum opdoen? Dan is de vrijwilligersfunctie van collectiemedewerker bij het Museum aan de A iets voor jou!

Op het moment zijn we midden in de transitie van Noordelijk Scheepvaartmuseum naar Museum aan de A. Van een maritiem museum veranderen we naar een algemeen historisch museum waar we de verhalen van Groningen en de Groningers gaan vertellen. Deze transitie zorgt ook voor grote veranderingen op het gebied van onze collectie. Zalen worden leeggeruimd en heringericht, sommige objecten gaan naar externe depots of worden volgens museale richtlijnen ontzameld en nieuwe objecten komen binnen. Dit vereist een zorgvuldige collectieregistratie, onderzoek naar verschillende objecten maar ook regelmatig fysiek sjouwwerk. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die ons kleine team van vaste collectiemedewerkers hierbij willen ondersteunen. Roosters worden gemaakt in overleg. Omdat er regelmatig in onze externe depots buiten de stad wordt gewerkt, waarbij de medewerkers in de ochtend gezamenlijk bij het museum vertrekken en pas in de middag terugrijden, is het wel belangrijk dat je een hele dag per week beschikbaar bent. Halve dagen zijn helaas geen optie. Aangezien ons collectieregistratie geheel in het Nederlands geschied, is ook het beheersen van de Nederlandse taal een vereiste.

Wie ben jij?

· Je hebt interesse in museale collecties en Groninger geschiedenis (en bij voorkeur een achtergrond in geschiedenis, archeologie o.i.d.)

· Je vindt het leuk om in een klein team te werken maar kunt ook zelfstandig werken

· Je vindt het leuk om historisch onderzoek te doen en gaat secuur te werk

· Je bent in staat om fysiek sjouwwerk te verrichten

· Je bent een hele dag per week beschikbaar

· Je beheerst de Nederlandse taal

Wat bieden wij?

· De optie om werkervaring op te doen in een museum

· Uitleg over het verzamelen, bewaren, registreren en beheren van museale collecties

· Regelmatige lezingen over verschillende museale onderwerpen en borrels voor vrijwilligers waarbij je jouw netwerk kunt vergroten

· Een leuke werkomgeving in onze mooie middeleeuwse gebouwen in hartje stad, enthousiaste collega's en een informele sfeer

· Dit is een vacature voor vrijwilligerswerk. Helaas staat er dus geen financiële vergoeding tegenover.

Interesse?

Herken je jezelf in het functieprofiel? Stuur dan jouw motivatie en CV naar Wicher Kerkmeijer (wicher.kerkmeijer@museumaandea.nl) en Nicki Günther (nicki.guenther@museumaandea.nl) in cc.

Twijfel je of de functie van collectiemedewerker bij je past, maar ben je wel benieuwd naar ander vrijwilligerswerk in ons museum, bijvoorbeeld binnen de afdeling marketing en communicatie, bij de balie of tijdens evenementen? Neem dan gerust contact op met Nicki, onze vrijwilligerscoördinator (nickiguenther@museumaandea.nl). Zij maakt graag een afspraak met je om samen te kijken welk vrijwilligerswerk bij je past.