Skip navigation

Over ons

Van museum over de Noord-Nederlandse scheepvaart naar museum over de stad en provincie. Over het leven van de (buiten)gewone Groningers. Over successen én schaduwkanten. Van Rabenhaupts overwinning in 1672 tot de Groningse betrokkenheid bij slavernij. Natuurlijk blijven we ook verhalen over de Groninger scheepvaart vertellen. Want Groningen zonder scheepvaart zou Groningen niet zijn. Voor de transitie hebben we nog een paar jaar nodig. Werk in uitvoering dus. Voor de liefhebber van een vlotte historische snack én de culturele en historische fijnproever: Museum aan de A wordt voor iedereen.

Veelgestelde vragen

In Groningen staat A, Aa of Ae voor stromend water. Dat houdt niet op bij de A die vanuit Drenthe door de stad stroomt. Groningen telt talloze andere A’s. De entree van het Museum aan de A ligt straks letterlijk aan de Kleine der A. Dit is de rivier die vanuit Drenthe door Groningen stroomt en die de stad heeft gemaakt tot wat deze is. Voor de stad was de A eeuwenlang van levensbelang. Het was een onmisbare route voor handel en nijverheid, een verbinding richting zee en Ommeland. Via de A kwamen goederen én invloeden van buiten de stad in: nieuwe ideeën, andere culturen. Bovendien bracht de A (schoon) drinkwater. De A was daarmee met recht een levensader. Ook voor het landschap was de A van grote betekenis. Samen met de Hunze en andere beken en rivieren die vanaf het Drents Plateau richting zee stroomden, vormde de A het Groningerland.

Het is dan ook niet voor niets dat veel in de stad en provincie Groningen verwijst naar die prominente A. Denk in de stad alleen al aan de Hoge, Lage en Kleine der A. De Akerk, het A-kwartier en nu dus ook het Museum aan de A. Onze naam is een hommage aan de rivier, aan de waarde van stromend water en aan onze prominente plek in de stad. Ons museum is gelegen aan de A, in het hart van het A-kwartier en welhaast in de schaduw van de Akerk. De A staat voor verbinding, beweging, landschap en leven. Gronings leven.

Museumcafé Het Pomphuis met zonnig terras aan de Kleine der A is al geopend. We zijn nu bezig met het ontwerp voor het Pakhuis aan de Schuitenmakersstraat, de motorenhal en het entreegebied. Daarna volgt de verbouwing en aanpassing van de vaste opstelling. De verbouwing van de achterste panden van het museumcomplex start op zijn vroegst in 2023. De bouw zal worden aanbesteed, daarom is directe acquisitie bij het museum niet mogelijk. Via deze website houden we je zoveel mogelijk op de hoogte van de voortgang.

Geen nieuwbouw, maar vernieuwbouw. Voor het nieuwe Museum aan de A maken we de bestaande panden fysiek toegankelijk en gaan we ze herinrichten. Met een samengesteld complex van gebouwen creëren we één geheel tussen Brugstraat, Kleine der A en Schuitemakersstraat. Dit geheel wordt via een aantrekkelijke nieuwe entree aan de Kleine der A toegankelijk voor publiek. Natuurlijk zal er straks een vaste expositie over de geschiedenis van Groningen zijn. Maar daarnaast is er in het nieuwe museum ruimte voor wisselexposities en voor ontmoeting. Ruimten zoals de entreehal en (museale) zalen kunnen worden gebruikt voor allerlei publieksactiviteiten. Bij deze activiteiten zal zo veel mogelijk een historische invalshoek worden gezocht.