Skip navigation

Muse­um­schip de Emma

Stadstrip, Zuidlaardermeer, Dorkwerd of Reitdiep? Het kan allemaal!

De Emma afhuren voor een unieke dag op het water? Met je gezin, familie, vrienden of collega's? Dat kan! We bieden diverse themavaarroutes aan. Scrol voor inspiratie verder naar beneden op deze pagina. Het is ook mogelijk om in overleg je eigen route te bepalen. Schippers Hans Egberts en Rudolf Dirksen denken graag met je mee.

Privévaartochten

Een verjaardag, familiedag, huwelijksjubileum of gewoon zomaar? Kom aan boord van de Emma en geniet vanaf het water van wat Groningen te bieden heeft. Ontdek het bruisende centrum van Groningen of beleef de rust en ruimte van de Provincie.

Vergaderen op het water
Bij mooi weer buiten op het dek óf binnen in de sfeervolle kajuit. Vergaderen op het water is een bijzondere ervaring. De Emma leent zich goed voor trainingen, teambuilding of een besloten overleg.

Hunzedalvaarten
Samen met het Groninger Landschap organiseren we de bijzondere tochten door het Hunzedal. Een hele dag varen met een gids van het landschap die uitleg geeft over de loop van de Hunze en alles wat er in en langs het water te zien is. De Hunzedalvaarten bieden we aan op vaste data. Deze vind je samen met het aanmeldformulier verderop op deze pagina.

Thema vaarttocht tips

Richting

Duur in uren

VaarrouteKosten
Stadstrip Dorkwerd v.v.*, ma t/m vr ivm brugbediening3Tot aan de sluis of Reitdiephaven binnen

€150

Rondje Groningen3,52 Sluizentocht, Reitdiep/Van Starkenborgkanaal€210
Stad – Sappemeer v.v.4Scheepswerven tocht Winsch.diep, Museum Wolthuis€240
Stad – Drentsdiep v.v.4Molentocht Onnen€240
Stad – De Punt v.v.5Nrd. Willemskanaal, voorm. Loop van de A€300
Stad – Leinwijk v.v.5Via Zuidl.meer steiger Gron.Landschap, incl. wandeling€300

*v.v. = heen en terug.

Hunzedalvaart

De Hunzedalvaart is een bijzondere tocht door het Hunzedal. De Emma vaart vanuit de stad Groningen over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer. Aan boord is een gids van Het Groninger Landschap die vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Hunzedalgebied. Ook weet de gids veel van de dieren en planten die in dit gebied voorkomen.

Na de lunch bij het Zuidlaardermeer volgt een korte wandeling door de Oostpolder. Daarna vaart je terug naar Groningen. Het is dé kans om dit bijzondere gebied eens vanaf het water te ontdekken.

We bieden deze tocht aan op vaste data:
- zaterdag 17 juni
- donderdag 22 juni
- donderdag 29 juni
- dinsdag 4 juli
- dinsdag 11 juli
- vrijdag 14 juli
- woensdag 19 juli
- dinsdag 1 augustus
- dinsdag 8 augustus

De tocht duurt van 9.30 – 16.30 uur en kost € 70,- per persoon, inclusief koffie/thee en lunch. Voor beschermers van het Groninger Landschap en VRIENDEN VAN het Museum aan de A zijn de kosten € 60,- per persoon. Aanmelden kan via de mail.

Veelgestelde vragen

De Emma kan aan boord maximaal 12 personen ontvangen.

Slecht weer? Geen probleem! Klim aan boord van onze sfeervolle kajuit. Vanuit deze binnenruimte kun je naar buiten kijken en droog genieten van het water en het landschap.

Jazeker, we bieden verschillende mogelijkheden voor een koffie/thee arrangement, lunch of diner.

Jazeker.

Dat is o.a. afhankelijk van de duur van de vaartocht. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Foto: Artrude Oudman

Geschiedenis

De Emma werd in 1922 gebouwd op Groninger scheepswerf Gideon in opdracht van Provinciale Waterstaat Groningen. Dat verklaart ook de afkorting PW (Provinciale Waterstaat) in haar officiële naam. Na haar trouwe dienst aan de Provincie werd het schip in 2010 verkocht aan Museum aan de A (toen nog het Noordelijk Scheepvaartmuseum). En een jaar later kon ze de eerste museumbezoekers verwelkomen.

Sinds 7 april 2011 maakt de Emma allerlei tochten in Groningen en omgeving. Ze is bijvoorbeeld aanwezig bij diverse evenementen als promotieschip voor het museum. Denk aan de Dag van de Groninger Geschiedenis, de Swim Challenge, Stoomdagen Stadskanaal, Sluisdagen Diever, Grachtenfestival Meppel, de intocht van Sinterklaas en WinterWelvaart.

Sponsoren

Voor de aankoop en restauratie van de Emma hebben de Gemeente Groningen en de Provincie Groningen een financiële bijdrage geleverd. Scheepsclassificeerbedrijf Joosten & Co BV te Delfzijl en Scheepswerf Delfzijl BV maken het meerjaarlijks onderhoud mogelijk.

Algemene voorwaarden

Ook de Emma moet zich aan regels houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de conditie van het schip en de veiligheid van de passagiers. Kijk hier voor de Algemene voorwaarden van de BBZ/TCN (Belangenvereniging BeroepsZeilschippers, MotorCharterVaart Nederland, Stichting Traditionele Chartervaart Nederland) ende CBRB/VNPR (Personenvervoercondities voor de binnenvaart).