Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Verwacht vanaf 15 december 2023

WinterWelVaart

Traditiegetrouw vindt in december WinterWelVaart plaats, hét winterevenement van Groningen. Van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december meren twintig verlichte, historische schepen aan bij de Hoge, Lage en Kleine der A. Bekende klippers en kotters als de Nicolaas Mulerius, de Jade, de Mars, de Pelikaan, de Willem Jacob en de Jantje zijn aanwezig. Stuk voor stuk zeilschepen met bijzondere acts aan boord. Ook op motorschepen als de Verwondering, de Cinclus en sleepboot nr. 4 is er muziek, theater en kunst. Op de kades van de A is de sfeervolle wintermarkt en in Museum aan de A en in de Akerk zijn verschillende optredens en kinderactiviteiten. WinterWelVaart is met recht een van de meest gefotografeerde evenementen in de stad en gratis toegankelijk. Op zaterdag 9 december is een deel van de historische schepen al te bewonderen bij één van de oudste scheepswerven in de provincie: Werf Wolthuis in Sappemeer. Kijk voor meer info op winterwelvaart.nl

Programma in de stad Groningen
Naast muziekoptredens, dans en lezingen, kun je in Museum aan de A ook naar de Bom en Berendshow van kindertheater Pannenkoek. Diversiteit, seksualiteit, schaamte & cancelculture. Studenten van Noorderpoort maken deze onderwerpen met hun talkshow Taboe Takkie op een vermakelijke manier bespreekbaar in het museum. Groninger namen als Zeevonk Records (een collectief van Groninger muzikanten) Vandestraat, Usva en Pittig Gekruid zorgen voor een gevarieerd en aantrekkelijk winters programma op de schepen en op Podium Pomphuis. In de Akerk kun je onder leiding van een gids over de gewelven wandelen. Een bouwhelm is geen overbodige luxe met de smalle wenteltrappetjes en lage balken. Liefhebber van kunst? De kunstroute is terug van weggeweest. Meer dan twintig kunstenaars uit de buurt exposeren voor het eerst of al voor de zesde keer op schepen en in panden in het
A-kwartier. Beeldhouwers, schilders, goud- en zilversmeden en andere kunstenaars tonen en verkopen hun werk. Voor kinderen zijn er naast het kindertheater en het mastklimmen op de Jantje ook verschillende creatieve workshops. Aan boord van een chic directievaartuig, een Groninger Platte Bol of een Tuindersvlet kun je tijdens een vaartochtje de verlichte historische schepen vanaf het water bekijken.

Vrijwilligers
Het gezelligste winterfestival kan alleen bestaan met hulp van vrijwilligers. Ook meehelpen? Kijk op winterwelvaart.nl voor de verschillende functies.

Samenwerking
WinterWelVaart is een samenwerking van Museum aan de A, Vereniging Historische Zeilvaart Groningen en Buurtvereniging A-Kwartier. Dit jaar wordt het programma mede verzorgd door de Akerk, Usva, Pittig Gekruid, Clash Events en historische Werf Wolthuis. Het festival krijgt financiële steun van gemeente Groningen, gemeente Midden-Groningen, provincie Groningen en anderen.