Skip navigation
News
14 Dec `23

Neem tijdens WinterWelVaart een duik in de geschiedenis

Het is bijna zover: WinterWelVaart 2023! In Museum aan de A en op het schip Spes Mea is dit jaar een speciaal programma over de geschiedenis van het Groninger Akwartier en over water, zee, scheepvaart en verbinding. Geniet onder meer van liedjes, volksverhalen, quizzen en lezingen. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk.

WinterWelVaart is het gezelligste winterevenement in Groningen. Naast de markt en de kunstroute zijn er tal van muziek-, theater- en dansoptredens, talkshows, performances en lezingen op de sfeervol verlichte schepen en in Museumcafé Het Pomphuis, Museum aan de A en de Akerk.

Aan boord van de Spes Mea
De Spes Mea is een tjalk die voornamelijk op de Waddenzee of op het IJsselmeer vaart. Op vrijdagavond brengt Charles Goudsmit een verkorte versie van zijn voorstelling Staand op de dijk zie ik bloemen ten tonele. Deze Groninger met Joodse, Indonesische en Ghanese roots vertelt het verhaal van zijn voorouders. Hij wordt gevolgd door Arnold Veeman, die liedjes zingt uit zijn gloednieuwe theatervoorstelling VRIENDEN. De voorstelling zit vol humor, sterke verhalen en herkenbare anekdotes.

Op zaterdagmiddag geven archeologen Bert Tuin & Frits Vrede een lezing over bijzondere archeologische vondsten aan de A en vertelt historicus Lieuwe Jongsma over het slavernijverleden van het Akwartier. De avond staat in het teken van Groninger volksverhalen. Vertellerscollectief Kom op Verhoal vertellen (in het Gronings) volksverhalen over water en zee. Daarna zingt Luna Hamelink liedjes van haar album Zeemaren. Op zondagmiddag kun je meedoen met Tonko Ufkes’ quiz over de Kerstvloed van 1717 – óók als je er nog nooit van gehoord hebt. Duco Dokter sluit af met een lezing over Gronings Kluinbier, dat vroeger gebrouwen werd langs het Hoge, Lage en Kleine der A.

In het Museum aan de A
In Museum aan de A is een interessant lezingenprogramma. De onderwerpen van de lezingen sluiten aan bij de tentoonstellingen die er op dit moment te bewonderen zijn. André Brasse van IVN Natuureducatie trapt op zaterdag af met een lezing over de Drentsche Aa, de beek die in Groningen simpelweg ‘de A’ wordt genoemd en waar het Museum aan de A zijn naam aan ontleend. Daarna vertelt dichter en voordrachtskunstenaar Guillaume Pool, in het kader van de tentoonstelling Zwart in Beweging, over de A en de Ganges. Tot slot duikt museumdocent Bart Breman in de geschiedenis van het bierbrouwen langs de verschillende A’s in de provincie Groningen.

Op zondag geeft auteur Bertus Fennema een lezing over fotograaf Jacob Molenhuis, over wiens werk de tentoonstelling Tussen Land en Lucht te zien is. Historicus Albert Buursma vertelt vervolgens een verhaal over de onderwaterzetting van Groningen in de strijd tegen Bommen Berend, aansluitend bij de tentoonstelling Welkom in 1672. In het kader van de tentoonstelling Vraauwlu: Groningers die je wil kennen laat Celine Vister, conservator van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, je kennismaken met voortvarende vrouwen uit de Groninger Veenkoloniën.

WinterWelVaart is van vrijdag 15 t/m zondag 17 december. Het programma is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie en de precieze tijdstippen op: https://www.winterwelvaart.nl/programma.