Skip navigation
News
2 Aug `23

Veenkoloniaal Museum presenteert bijzonder werk ‘Hille’ in Museum aan de A

Op uitnodiging van Museum aan de A brengen erfgoedinstellingen uit heel Groningen een historische vrouw voor het voetlicht. Dus: tien gemeenten, tien erfgoedinstellingen, tien historische vrouwen.


Hille
Tussen 1587 en 1597 werden er op de ‘Giezelbaarg’ (Geselberg) in Wedde twintig personen levend verbrand omdat zij heksen zouden zijn. Eén van hen was Hille Willems oder Sickes (1540-1589). Ze is een verre voormoeder van kunstenares Anja Jager (1966, Hoogezand-Sappemeer), die haar besloot te schilderen.

Anja: ‘In mijn werk verbeeld ik Hille zwevend over het Groningse land. Op de achtergrond staat de kerk, die een grote rol speelde in de heksenvervolgingen. In haar hand houdt Hille een toverstaf met een eeuwige vlam, als herinnering aan haar gewelddadige dood. Maar ze glimlacht ook, want ze is het lijden voorbij. Niemand kan haar meer raken. Rustig zweeft zij voort; een ijle schim en een baken voor andere onderdrukte vrouwen.

Een ode aan de Veenkoloniale Vrouw
Het Veenkoloniaal Museum in de gemeente Veendam bereidt een tentoonstelling voor met hedendaagse schilderijen waarin Veenkoloniale vrouwen centraal staan. Een ode aan de Veenkoloniale Vrouw is van 9 juni t/m 29 september 2024 te zien in het Veenkoloniaal Museum. ‘Hille’ is onderdeel van deze tentoonstelling en hangt nu – als voorproefje – in Museum aan de A.

10 Groninger vrouwen in 10 Groninger gemeenten
In alle Groninger gemeenten zijn erfgoedinstellingen momenteel druk met het ontwikkelen van hun projecten. Van kunstwerken tot wandelroutes en van plaquettes tot lesmateriaal op scholen. Alle producties worden de komende maanden verzameld op www.museumaandea.nl. Op 1 december 2023 is deze pagina compleet.