Skip navigation
News
19 Dec `23

WinterWelVaart staat als een huis. Kapitein Harrie de Vries zwaait af.

De zestiende editie van het winterfestival aan de Hoge, Lage en Kleine der A was dit weekend een groot succes. Er lagen als vanouds twintig sfeervol verlichte historische schepen in de A, de kunstroute was terug van weggeweest en er was een zeer divers programma op de schepen, in Museum aan de A, de Akerk en bij Museumcafé het Pomphuis. Zo’n 38.000 bezoekers kwamen dit weekend naar het allermooiste stukje stad, waarmee WinterWelVaart weer op het niveau van voor corona zit. Bezoekers, schippers, kunstenaars, artiesten en de organisatoren kijken terug op een heel geslaagd weekend; WinterWelVaart staat weer als een huis. Zondagmiddag nam Harrie de Vries, ‘kapitein’ van het festival, op de A onder grote belangstelling afscheid als projectleider van ‘zijn’ WinterWelVaart. Vorig jaar nam hij het besluit om na zeven jaar projectleiding te stoppen.

Uniek evenement
De kracht van het festival is dat het naadloos aansluit bij de geschiedenis van de historische buurt rondom de A, van oudsher de levensader voor de stad. De A zorgde voor goederen én invloeden van buiten de stad, net als nieuwe ideeën en andere culturen. In vijftig sfeervolle houten chalets op de kades met eeuwenoude pakhuizen waren kwaliteitsproducten te koop. Er was een divers muziek-, theater- en poëzieprogramma, samen met de inhoudelijke lezingen en creatieve workshops waren er meer dan honderd activiteiten waar gezinnen, vrienden, internationals, toeristen, stadjers en studenten op af kwamen.

Kapitein Harrie
Zeventien jaar geleden was de eerste editie van het winterfestival. Het toenmalige Noordelijk Scheepvaartmuseum, de historische Groninger zeilvloot en buurtvereniging A-Kwartier deden de organisatie. Harrie de Vries begon toen als cateraar. Na vier jaar kwam hij in het projectteam, eerst als hoofd van de markt, later als hoofd van de horeca. De laatste zeven jaar in de rol van ‘kapitein’. Vorig jaar nam De Vries het besluit: “2023 wordt echt mijn laatste jaar”. Nicolette Bartelink: “als voorzitter van het bestuur van WinterWelVaart, dank ik Harrie voor zijn enorme inzet. In verschillende rollen heeft Harrie jarenlang een grote stempel gedrukt op dit mooie festival. De komende tijd gaan we op zoek naar een waardige opvolger.” Varend over de A op museumschip de Emma werd De Vries zondagmiddag verrast door alle schippers. Onder luid getoeter en applaus bedankten ze Harrie voor zijn tomeloze inzet. “Niet normaal, dit vergeet ik echt nooit meer!” was zijn reactie.

WinterWelVaart is te water gelaten door Museum aan de A, Vereniging Historische Zeilvaart Groningen en Buurtvereniging A-Kwartier.