Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Antje Olden­bur­ger — Kapi­teins­huis Pekela

Zaterdagmiddag 25 november onthulde wethouder Ellen van Klaveren een beeltenis van Antje Oldenburger die leefde van 1868 - 1934. De afbeelding ontstond op uitnodiging van het Museum aan de A in het kader van het project 10 Sterke Vrouwen in 10 Groninger gemeenten. Museum Kapiteinshuis kreeg de uitnodiging en werkte hiertoe samen met de Pekelder kunstenaar Theo Zwinderman.

Antje was de tweede dochter van Jan Oldenburger en Doetje Eemsinga. Vader was kapitein op de kof Harmonie, waar zijn dochter ook wel meevoer. Ze zag de nieuw opkomende warenhuizen in Liverpool, Riga en Kaliningrad en zag dit ook als haar droom. Vader bleef in 1880 op de Oostzee met zijn schip en toen begon moeder Doetje in Nieuwe Pekela een winkel in manufacturen en koloniale waren.

Antje werd coepeuse en zag in 1897 haar kans in Assen om haar droom van een winkel te realiseren. Ze trouwde met handelsreiziger Bareld van de Veen, maar zij dreef de winkel die ze snel uitbreidde. Dat was mogelijk omdat er in Assen in die tijd drie kazernes kwamen met zeer veel kopers natuurlijk.
De droom van Antje werd door haar nazaten verwezenlijkt en nu is warenhuis Vanderveen daar de voortzetting van. Directeur Nico Vanderveen vertelde onderhoudend over zijn voormoeder  en haar droom.

Het kunstwerk is in sprekende kleuren afgedrukt op een canvas-doek dat aan de zijmuur van het museum hangt en het komende jaar blijft hangen als sprekend voorbeeld van een ondernemende Sterke Pekelder vrouw.

Een QR-code vertelt de voorbijganger waar de afbeelding over gaat.