Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Muse­um­schip PW17/​Emma

Onze trots, museumschip PW17/Emma is 100% Gronings. Kom aan boord en geniet van een mooie dag op het water. Maak een unieke vaartocht door het Hunzedal of huur de Emma met vrienden of familie voor een privé vaartocht. Aan boord vergaderen kan ook: bij mooi weer buiten op het dek óf binnen in de sfeervolle salon. Wat je ook kiest, de schippers en bemanning zorgen voor een heerlijke dag op het water.

Stadstrip, Zuidlaardermeer, Dorkwerd of Reitdiep? Het kan allemaal!

De Emma afhuren voor een unieke dag op het water? Met je gezin, familie, vrienden of collega's? Dat kan! We bieden diverse themavaarroutes aan. Het is ook mogelijk om in overleg je eigen route te bepalen. De schippers denken graag met je mee. Scroll voor inspiratie verder naar beneden.

Privévaartochten
Een verjaardag, familiedag, huwelijksjubileum of gewoon zomaar? Kom aan boord van de Emma en geniet vanaf het water van wat Groningen te bieden heeft. Ontdek het bruisende centrum van Groningen of beleef de rust en ruimte van de provincie.

Vergaderen op het water
Bij mooi weer buiten op het dek óf binnen in de sfeervolle salon. Vergaderen op het water is een bijzondere ervaring. De Emma leent zich goed voor trainingen, teambuilding of een besloten overleg.

Hunzedalvaarten
Samen met het Groninger Landschap organiseren we de bijzondere tochten door het Hunzedal. Een hele dag varen met een gids van het Groninger Landschap die uitleg geeft over de loop van de Hunze en alles wat er in en langs het water te zien is. De Hunzedalvaarten bieden we aan op vaste data. Deze vind je verderop deze pagina.

Ben je enthousiast geworden en heb je nog vragen of wil je de Emma boeken? Kijk verderop de pagina bij veelgestelde vragen en/of neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Thema vaarttocht tips

Richting

Duur in uren

VaarrouteKosten
Stadstrip Dorkwerd v.v.*, ma t/m vr ivm brugbediening

2,5

Tot aan de sluis of Reitdiephaven binnen

€150

Rondje Groningen3,52 Sluizentocht, Reitdiep/Van Starkenborgkanaal€210
Stad – Sappemeer v.v.4Scheepswerven tocht Winsch.diep, Museum Wolthuis€240
Stad – Drentsdiep v.v.4Molentocht Onnen€240
Stad – De Punt v.v.5Nrd. Willemskanaal, voorm. Loop van de A€300
Stad – Leinwijk v.v.5Via Zuidl.meer steiger Gron.Landschap, incl. wandeling€300

*v.v. = heen en terug.

De bovenstaande bedragen zijn de totaalprijs van de vaartocht.

Hunzedalvaart

De Hunzedalvaart is een bijzondere tocht door het Hunzedal. De Emma vaart vanuit de stad Groningen over de oude rivier de Hunze naar het Zuidlaardermeer. Aan boord is een gids van Het Groninger Landschap die vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Hunzedalgebied. Ook weet de gids veel van de dieren en planten die in dit gebied voorkomen.

Na de lunch bij het Zuidlaardermeer volgt een korte wandeling door de Oostpolder. Daarna vaar je terug naar Groningen. Het is dé kans om dit bijzondere gebied eens vanaf het water te ontdekken.

Vaardata 2024

29, 31 mei

1, 21, 26 juni

4, 10, 12, 17, 25 juli

2, 8, 22 augustus

Deelnemerskosten
De tocht duurt van 9.45 – 16.30 uur en kost € 70,- per persoon, inclusief koffie/thee en lunch. Voor beschermers van het Groninger Landschap en VRIENDEN VAN Museum aan de A zijn de kosten € 60,- per persoon.

Bij Zien&doen kun je je aanmelden

Veelgestelde vragen

De Emma kan aan boord maximaal 10 personen ontvangen.

Slecht weer? Geen probleem! Klim aan boord van onze sfeervolle salon. Vanuit deze binnenruimte kun je naar buiten kijken en droog genieten van het water en het landschap.

Jazeker, we bieden de mogelijkheid voor koffie en thee aan boord. We denken graag met je mee over andere opties. Neem daarvoor contact met ons op.

Jazeker.

Dat is o.a. afhankelijk van de duur van de vaartocht. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Foto: Artrude Oudman

Geschiedenis

De Emma werd in 1922 gebouwd op Groninger scheepswerf Gideon in opdracht van Provinciale Waterstaat Groningen. Dat verklaart ook de afkorting PW (Provinciale Waterstaat) in haar officiële naam. Na haar trouwe dienst aan de Provincie werd het schip in 2010 verkocht aan Museum aan de A (toen nog het Noordelijk Scheepvaartmuseum). En een jaar later kon ze de eerste museumbezoekers verwelkomen.

Sinds 7 april 2011 maakt de Emma allerlei tochten in Groningen en omgeving. Ze is bijvoorbeeld aanwezig bij diverse evenementen als promotieschip voor het museum. Denk aan de Dag van de Groninger Geschiedenis, de Swim Challenge, Stoomdagen Stadskanaal, Sluisdagen Diever, de intocht van Sinterklaas en WinterWelvaart.

Sponsoren

Voor de aankoop en restauratie van de Emma hebben de Gemeente Groningen en de Provincie Groningen een financiële bijdrage geleverd. Scheepsclassificeerbedrijf Joosten & Co BV te Delfzijl en Scheepswerf Delfzijl BV maken het meerjaarlijks onderhoud mogelijk.

Algemene voorwaarden

Ook de Emma moet zich aan regels houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de conditie van het schip en de veiligheid van de passagiers. Lees de Algemene voorwaarden van de BBZ/TCN (Belangenvereniging BeroepsZeilschippers, MotorCharterVaart Nederland, Stichting Traditionele Chartervaart Nederland) en de CBRB/VNPR (Personenvervoercondities voor de binnenvaart).