Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Nieuws
2 apr `25

Jaarverslag 2024: een tussenjaar

Hierbij presenteren we ons jaarverslag van 2024, een jaar dat als een tussenjaar voelt.

Lege zalen
De tentoonstellingszalen zijn gesloten om de 14e-eeuwse panden voor te bereiden op de verbouwing. Om toch zo zichtbaar mogelijk te blijven, organiseerden we veel events. We werken daarbij samen met veel partners in wat we nu al zien als een succes: de HOP, de historische ontmoetingsplek. De programmering wordt steeds inclusiever en meerstemmiger. Een mooi voorbeeld hiervan is het grote aantal bezoekers op Roze Zaterdag, Keti Koti en de TAG Conference. Velen van hen waren nog niet eerder in Museum aan de A geweest. Het leverde het museum een relatief groot aantal zeer diverse en nieuwe bezoekers op: 10.435 in totaal. Dit is nog exclusief de bezoekers voor WinterWelVaart in de stad. De combinatie WinterWelVaart en het stadsbrede programma Wintergoud was een doorslaand succes: in een weekend trokken we samen 47.500 bezoekers naar de stad!

Ontwikkeling nieuwe vaste presentatie

We staken veel energie in de ontwikkeling van de grote vaste presentatie die straks in het vernieuwde museum te zien zal zijn. De presentatie, die ca. €2,5 miljoen gaat kosten, is meer dan tien reguliere tentoonstellingen
bij elkaar. In dit project werken we samen met de vaste partners het Groninger Museum, de Groninger Archieven en Noorderpoort, en met Studio Louter en OPERA.

Leeghalen van de museumpanden
Om klaar te zijn voor de inventarisatie van de aardbevingsschade en de verbouwing van de museumpanden, moest het Gotisch Huis en het Canterhuis leeggehaald worden. Dit blijkt een tijdrovende klus. Eigenlijk is het heel logisch, want sinds de vorige verbouwingen in 1977 (Gotisch Huis) en 1981 (Canterhuis) hadden veel objecten een vaste plaats in deze gebouwen.

Verhuizing objecten

Sommige objecten zijn zo groot of moeilijk verplaatsbaar dat dit regelmatig tot spectaculaire beelden leidt. Het gigantische 16e-eeuwse roer, bijvoorbeeld, is lastig te transporteren naar het Noordelijk Archeologisch Depot in Nuis. Het vertrek van de Alida, het Ploeg-schip van George Martens, trekt veel bekijks. De van oorsprong Friese tjalk heeft een mooie bestemming gevonden in Kunstcentrum De Ploeg in Weheden Hoorn. Het museum schenkt een aantal Friese maritieme objecten aan het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek.

Groninger Onderwijscanon en 80 jaar vrijheid Groningen
Ook in 2024 verbindt Museum aan de A culturele instellingen in stad en provincie op inhoud. De ontwikkeling van de nieuwe Groninger Onderwijscanon en het penvoerderschap van het platform 80 jaar vrijheid Groningen verlopen heel goed. Eind 2024 doen in totaal al meer dan 100 initiatieven uit de hele provincie mee
aan 80 jaar vrijheid Groningen, waarvan 26 meegegaan zijn in onze bundelaanvraag.

Exploitatie

In november ontvingen we het besluit van de Provincie Groningen tot stopzetting van de structurele exploitatiesubsidie voor de Cultuurperiode 2025-2028, op een cruciaal moment in de ontwikkeling van het museum. De Gemeente erkent het museum als Ontwikkelinstelling, waardoor het advies van de Kunstraad geen invloed heeft op de exploitatiesubsidie. De Provincie heeft dat niet gedaan en volgt het Advies van de Kunstraad. We hebben bezwaar gemaakt, de uitkomst hiervan is nog niet bekend.

De transitie naar een museum over de geschiedenis van Groningen in stad en provincie, die in 2022 is ingezet, krijgt steeds meer vorm.

Nicolette Bartelink
Directeur bestuurder Museum aan de A
25 maart 2025