Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 1 maart 2023 - 1 maart 2023
Vanaf 14:00 tot 16:00

17e eeuwse kinderworkshop Welkom in 1672!

In de voorjaarsvakantie organiseren we op woensdag 1 maart een 17e eeuwse workshop. De workshops sluiten aan bij de familie-doe-tentoonstelling Welkom in 1672. Hierin maak je kennis met vier eigenwijze kinderen die 350 jaar geleden in Groningen woonden, Lammechien, Idris, Hinrick en Stijntien. In de workshop staan kaasmeisje Stijntien uit Noordwolde en Lammechien uit de Brugstraat centraal. De workshops, voor kinderen van 6-12 jaar, zijn van 14.00-15.00 uur en van 15.00-16.00 uur. Volwassenen betalen de normale entreeprijs en kinderen mogen gratis naar binnen.

Geldbuidel maken
Op de markt in Groningen verkoopt boerendochter Stijntien in 1672 zelfgemaakte kaas. Haar verdiende geld bewaart ze in een leren geldbuideltje dat ze aan haar riem draagt. Van stof maak jij je eigen 17e eeuwse geldbuideltje.

Molensteenkraag met plooien maken

Lammechien woont in dezelfde tijd met haar ouders in het steenhuis aan de Brugstraat in de stad. Ze kan lezen en schrijven - dat kon zeker niet iedereen in die tijd! Lammechien heeft mooie kleren, een jurk van geel fluweel met een opvallende witte kraag. Jij leert zo’n molensteenkraag met plooien maken.

Welkom in 1672
De familie-doe-tentoonstelling Welkom in 1672 vind je op zolder van het middeleeuwse Canterhuis. Vier vrienden maken van dichtbij het Beleg door Bommen Berend mee; ze zien kogels vliegen en delen van de stad kapotgaan. Maar ondertussen gaat hun leven ook gewoon door. Met echte bommen en kogels, timmergereedschap, robuuste potten, chic aardewerk, speelgoed en gebruiksvoorwerpen van 350 jaar geleden krijg je een goed beeld van hoe het leven toen was. Kruip in de huid van de Groningse kinderen, trek hun 17e eeuwse kleren aan en ga met je doe boekje op ontdekkingstocht door de keuken, boerderij, werkplaats en studeerkamer.