Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 21 mei 2023 - 21 mei 2023
Vanaf 14:30

Boeken over Gronings gas: Wendelmoet Boersema over ‘Gronings goud’

Op zondag 21 mei geeft Wendelmoet Boersema een lezing over haar boek Gronings Goud: Over de macht van het gas en de rol van Rusland (Ambo Anthos, 2021). De lezing begint om 14:30 uur (inloop vanaf 14:00 uur) en wordt gevolgd door een vragenronde en discussie met als hoofdvraag: en hoe nu verder in het aardbevingsgebied? Om 15.30 uur geeft kunstenaar Alice Wielinga uitleg bij De Groninger Galerij - portretten uit het aardbevingsgebied. De boekbespreking is de laatste in een reeks van drie. In de maanden maart, april en mei worden onlangs verschenen boeken over de gaswinning in Groningen besproken.

De boekbespreking vindt plaats in het kader van de tentoonstelling De Groninger Galerij - Portretten uit het aardbevingsgebied. Fotograaf en beeldend kunstenaar Alice Wielinga maakte in opdracht van Noorderlicht een aantal indrukwekkende fotocomposities van veertien Groningers uit het getroffen gebied. Gecombineerd met de verhalen van de bewoners, opgetekend door Tijdschrift Noorderbreedte, geven ze een uniek beeld van het aardbevingsgebied. Bovendien kun je in de tentoonstelling podcasts en strijdliederen luisteren en je eigen ideeën over de toekomst van Groningen delen. Aan de leestafel kun je allerlei boeken lezen, waaronder Gronings Goud.

Het programma is gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Entree museum: tot 21 jaar € 4,50. Daarboven € 8. Museumkaarthouders: gratis. Aanmelden is noodzakelijk en kan door te mailen naar info@museumaandea.nl

14.30 uur start lezing Wendelmoet Boersema
15.30 uur rondleiding door Alice Wielinga

Over het boek
In Gronings goud reconstrueert Wendelmoet Boersema de geschiedenis achter de barsten en de breuken waaronder haar geboorteprovincie Groningen zo te lijden heeft. Waarom kost het de politiek zoveel moeite afscheid te nemen van het gas? Wat heeft het gas uit Slochteren ons gebracht? Welke macht verschafte het gas ons op het internationale toneel? En hoe groeide Groningen uit tot de spil in onze relatie met Rusland? We volgen de auteur op haar fascinerende tocht langs Groningse akkers en Siberische gasvelden, van Gasunie tot Gazprom.

Over Wendelmoet Boersema
Wendelmoet Boersema (1972) is slavist en journalist, geboren en getogen in Groningen. In 1998 won ze voor reportages rondom de Russische financiële crisis het Gouden Pennetje (nu de Tegel voor jong journalistiek talent). Na jaren van leidinggevende functies bij Trouw is ze sinds 2018 politiek redacteur in Den Haag. Sinds 2022 is Boersema adjunct-hoofdredacteur van Trouw.

Over Alice Wielinga
Fotograaf en beeldend kunstenaar Alice Wielinga (1981) werkt aan toonaangevende projecten over de hele wereld en niet per se in de ‘gemakkelijkste’ landen of met de ‘doorsnee’ verhalen. Ze werkte in Noord-Korea, Pakistan, Cuba, China en Japan. Ze won verschillende internationale prijzen. In Italië werd ze verkozen tot één van de vrouwelijke fotografen die ‘de geschiedenis van de twintigste-eeuwse fotografie ingrijpend beïnvloed en veranderd hebben’.

Boek: Gronings Goud
Annemarie Heite, door Alice Wielinga