Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 27 augustus 2022 - 27 augustus 2022

Boeskoolfestival in Zuidwolde

Zuidwolde viert op 27 augustus het Bommen Berend Boeskoolfestival
Zuidwolde verandert op zaterdag 27 augustus in een groot festivalterrein! Het Bommen Berend Boeskoolfestival staat in het teken van twee dingen: boeskool (zuurkool) en 350 jaar Groningens Ontzet. Iedereen – binnen en buiten het dorp – is die dag welkom. Je kunt lezingen bezoeken of deelnemen aan rondleidingen en sportwedstrijden. En er is eten, muziek en een kinderprogramma. Het festival is een initiatief van Museum aan de A, Historische Vereniging gemeente Bedum en Stichting Platform Zuidwolde.

Die dag wordt het boekje BOESKOOL gepresenteerd. Daarin staan een fiets- én wandelroute over het unieke ‘boeskoolverleden’ van Zuidwolde. Rondom de boekpresentatie wordt het Bommen Berend Boeskoolfestival georganiseerd. Deelnemers die op die dag de routes fietsen en wandelen worden onderweg getrakteerd op allerlei extra’s. Van koolboerderijen bezichtigen tot rondleidingen door kerken. ’s Avonds is er feest langs het Boterdiep!

Aanleiding
Stad en provincie vieren dit jaar 350 jaar Groningens Ontzet. Museum aan de A besteedt aandacht aan dit jubileum met de familietentoonstelling Welkom in 1672!. Volgens de overlevering zat Bommen Berend net aan een bord vol zuurkool toen hij bijna werd geraakt door een bom. Geschrokken besloot hij zijn pogingen om Groningen in te nemen, te staken. Daarom eten Stadjers nog altijd ‘boeskool’ tijdens Groningens Ontzet. En laat het dorp Zuidwolde nou net bekend staan als hét Boeskooldorp van Groningen. En dus viert het dorp op 27 augustus Groningens Ontzet én zijn boeskoolverleden.

Dagprogramma
De dag begint met de Dorpsomroeper, die bij het standbeeld ‘De Boeskoolboer’ vertelt wat de dag brengen zal. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van het routeboekje overhandigd aan de laatste Zuidwolder boeskoolboer Aldert Lanting. Daarna is er in De Verbinding een leuke lezing van Gert Kortekaas (stadsarcheoloog) over 350 jaar Groningens Ontzet.

Na de opening zijn in De Kern de routeboekjes (gratis) verkrijgbaar. Daarin is ook te vinden wat er die dag allemaal opengesteld is. In De Kern is eveneens een digitale fototentoonstelling met rondleiding van Sieger de Groot. Ook de Historische Vereniging gemeente Bedum en Stichting Boerderijenboek gemeente Bedum zijn aanwezig. Mensen die op de fiets stappen kunnen onderweg onder andere oude koolschuren en ook een molen bekijken. Wandelaars – of bezoekers van het festival – kunnen in het dorp onder meer een prachtige historische druivenkas bezichtigen of zich rond laten leiden door de kerk. Hoe zag die eruit in de tijd van Bommen Berend?

Over Bommen Berend gesproken: aan de oostzijde van het Boterdiep wordt met een zeskamp een ‘Strijd tegen Bommen Berend’ geleverd. Zo moet er worden overgegooid met zware boeskolen.

Bovendien kunnen kinderen meedoen aan een stoepkrijtwedstrijd. Daarnaast is er op dat feestterrein muziek van DJ Boeskool en een terras om een drankje te nuttigen.

Avondprogramma
De avond wordt ingeluid met een heerlijk Bordje Boeskool, waar men tegen een klein prijsje van kan genieten. Dan is er een kinderdisco. Als die afgelopen is, is het de beurt aan de volwassenen. De coverband Perfect Timing speelt dan op het hoofdpodium en de bar is tot middernacht open. En wanneer het buiten donker genoeg is, worden er oude filmbeelden van Zuidwolder boeskoolboeren op de kerk geprojecteerd. Spectaculair!

Praktische info
Het dagprogramma én het routeboekje zijn geheel gratis. Het routeboekje blijft ook na 27 augustus beschikbaar en af te halen bij de VVV Bedum; je kunt de routes op elk moment wandelen of fietsen. De ‘extra’ openstellingen en rondleidingen zijn echter alleen op 27 augustus. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op boeskoolfestival.nl.