Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 4 november 2022 - 4 november 2022

Het waargebeurde dramatische verhaal van IJe Wijkstra

19.30 uur

De vrijgevochten klompenmaker IJje Wijkstra uit het Westerkwartier schiet op 18 januari 1929 in de strenge vrieskou vier veldwachters dood bij zijn huis in Doezum/Grootegast. IJje snijdt ze alle vier de keel door en steekt daarna zijn huisje in brand. De veldwachters hadden de opdracht gekregen om zijn huisgenote op te halen voor een gesprek aan het gerecht in Groningen.

Aaltje, de vrouw van een van zijn vrienden die gevangen zit, is bij hem ingetrokken en heeft haar zes kinderen onverzorgd achtergelaten. Hoe kon dat zo erg uit de hand lopen in het doorgaans zo rustige Groninger Westerkwartier?

De verhalenvertellers van Mien Westerkwartier vertellen op vrijdagavond 4 november om
19.30 uur in verschillende zalen in Museum aan de A het waargebeurde dramatische verhaal van IJe Wijkstra, het verhaal van een romance die onverwacht uitmondt in een dramatisch bloedbad. De voorstelling begint om 19.30 uur en kost € 7,50 per persoon. Aanmelden kan via info@museumaandea.nlLocatietheater voorstelling ‘IJe aans verteld’ van het vertelcollectief ‘Kom op Verhoal’ van Mien Westerkwartier. Het verhaal gaat over IJje Wijkstra die in 1929 in Doezum bij Kornhorn vier politiemannen doodschoot.