Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 18 juni 2023 - 18 juni 2023
Vanaf 14:00 tot 16:00

Zwart in Beweging - Workshop intergenerationele solidariteit

Op zondag 18 juni organiseren Rosa Eersteling, Ashtou Sylla en Anne Jesuina, drie vrouwen met roots in de Afrikaanse diaspora, een bijeenkomst in het teken van intergenerationele solidariteit. Ze verzorgen een workshop in Museum aan de A in Groningen waarin het vieren, eren en verbinden van de community van de Afrikaanse diaspora en nazaten van mensen (met roots) uit de voormalige Nederlandse Afro/Caribische/Zuid-Amerikaanse koloniën centraal staat.

Als persoon van kleur is er in Nederland weinig openbare gelegenheid om in gezelschap van andere mensen van kleur te spreken over hoe het is om 'zwart/bruin' te zijn in een witte wereld. Dit programma sluit aan bij de presentatie Zwart in Beweging en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers. LGBTQI2S+ friendly. Leeftijd 15+. De workshopruimte in het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Entree museum: tot 21 jaar € 4,50. Daarboven € 8. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. De workshop is op zondag 18 juni van 14.00 tot 16.00 uur en van tevoren aanmelden is verplicht, dat kan via onderstaand formulier.

Kijk hier voor info over de kunstenaars en artiesten bij Zwart in Beweging.

Aanmeldformulier

Over de workshop

In deze beweeglijke workshop is er ruimte voor alle ervaringen van het zwart zijn, van de Afrikaanse diaspora en van roots in de voormalige Nederlandse Afro/Caribische/Zuid-Amerikaanse koloniën. Er wordt aandacht besteed aan collectief verwerken, zoals op het Afrikaanse continent op veel plekken de gewoonte is en zoals vele van de voorouders gewend waren om te doen. Het gaat om het eren en vieren van de identiteiten door rituelen en oefeningen gebaseerd op het werk van kunstenaars, onderwijzers en therapeuten. De workshop is LGBTQI2S+ friendly, deelname vanaf 15 jaar.

Ashtou Sylla (Groningen, 2003) is een vrouw van Surinaams-Hindoestaanse en West-Afrikaanse komaf. Geboren en getogen in Groningen, groeit ze op in een zeer witte omgeving. Hoewel haar afkomst en kleur een rijkdom zijn, vindt ze het een armoede haar kleur en afkomst niet meer weerspiegeld te zien. Daarom zet ze zich in voor een wereld waarin representatie een gegeven is.

Rosa Eersteling (Groningen, 1990) is geboren en getogen in Groningen, dochter van een Friese moeder en Surinaamse (Marron) vader. Organiseert als Event coördinator van B.L.O.G. (Black Ladies of Groningen) evenementen waar vrouwen uit de Afro-diaspora centraal staan. Gelooft in verbinding en de kracht van het collectief.

Anne Jesuina (Hamburg, 1989) is een interdisciplinaire kunstenaar van Nederlandse en Afro-Braziliaanse afkomst. Ze groeide op het Groningse Hogeland op en woont nu in Utrecht. Haar werk staat in dienst van het vinden van mogelijkheden om individuele en collectieve koloniale wonden te transformeren. In Zwart in Beweging is haar experimentele documentaire Rouwende (id)entiteiten te
zien die ze maakte in het kader van haar afstudeerproject aan het Sandberg Instituut in Amsterdam (Gerrit Rietveldacademie).

Zwart in Beweging

De werken in Zwart in Beweging van auteur Vamba Sherif, (Liberia, 1973), beeldend kunstenaar Janne Igbuwe (Amsterdam, 1996), dichter en voordrachtskunstenaar Guillaume Pool (Paramaribo, 1930), interdisciplinair kunstenaar Anne-Jesuina (Hamburg, 1989), schilder Oswaldo Sield (Paramaribo, 1960) en dichter E. Rudo Walker (Paramaribo, 1942) tonen de Kracht en Waardigheid van de Zwarte Mens.

Deze workshop is onderdeel van Keti Koti Viering Groningen 2023, een cultureel programma in juni, juli en augustus rondom de afschaffing van de slavernij. Keti Koti Viering Groningen 2023 wordt mogelijk gemaakt door gemeente Groningen. Deelnemende partijen zijn Akerk, Dia di Tula Groningen, Discriminatie Meldpunt Groningen, GRID Grafisch Museum Groningen, Groninger Museum, Kwaku Groningen, Museum aan de A, Noorderpoort, Pittig Gekruid, SPOT en Theater de Steeg.