Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 29 november 2022 - 29 november 2022

Lezing Charlotte Wekker

Dinsdagavond 29 november, 19:30 uur in bibliotheek Winsum.

Onderzoeker Charlotte Wekker vertelt in bibliotheek Winsum over doorwerking slavernijverleden in huidige maatschappij. Hoewel slavernij 150 jaar geleden is afgeschaft, werkt ons slavernijverleden wel degelijk door op onze huidige samenleving. Charlotte Wekker, docent aan de Hanzehogeschool in Groningen, vertelt over haar onderzoek naar ongelijke kansen op basis van huidskleur.

De lezing maakt deel uit van de lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed, georganiseerd door Museum aan de A en Biblionet Groningen. De lezingenreeks belicht het (Groninger) slavernijverleden vanuit verschillende invalshoeken, bijvoorbeeld vanuit sociaal-maatschappelijk, culinair en muzikaal perspectief. De thematiek sluit aan bij de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? van Museum aan de A.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sporen van het slavernijverleden in 2022
Voor mensen met roots in de voormalige koloniën, werkt het slavernijverleden behoorlijk door in hun levens. Denk maar eens aan hun positie op de arbeidsmarkt, hun schoolloopbaan en zelfs hun partnerkeuze. Het dringt pas de laatste jaren goed bij het grote publiek door, hoe bepalend ons slavernijverleden eigenlijk is geweest voor de manier waarop we naar elkaar kijken.

Onderzoeker Charlotte Wekker (52) is van Surinaams-Nederlandse afkomst met tot slaaf gemaakten als voorouders. Charlotte is gespecialiseerd in het aangaan van de dialoog in complexe situaties waarin ongelijke kansen op grond van kleur ervaren worden. Zo heeft ze in Groningen studenten van kleur geïnterviewd en het trof haar hoe achtergesteld zij zich voelen ten opzichte van studenten met roots dichterbij of in Nederland. Charlotte is benieuwd hoe het komt dat iedereen diversiteit en inclusie wil, maar dat het in de praktijk zo ontzettend moeilijk te realiseren is. Om die reden doet ze een PhD onderzoek naar gelijke kansen in het hoger beroepsonderwijs. Bovendien is Charlotte een veelgevraagd spreker, gespreksleider, trainer en coach.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Lezingenreeks Bitterzoet Erfgoed
Van juli t/m december 2022 wordt maandelijks een lezing georganiseerd, iedere keer in een andere bibliotheek in de provincie Groningen. De lezing van Charlotte Wekker begint om 19:30 uur, vindt plaats in de bibliotheek van Winsum en is gratis toegankelijk. Kun je er niet bij zijn? Geen probleem: de lezing worden gelivestreamd via de facebookpagina van Biblionet Groningen.

Er volgen nog lezingen van schrijfster Karin Sitalsing (WinterWelVaart Groningen) en Charles Goudsmit (bibliotheek Delfzijl) op 20 december.

De lezingenreeks is onderdeel van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Musea, erfgoedinstellingen, culturele en educatieve organisaties uit stad en provincie Groningen besteden aandacht aan het slavernijverleden in Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Kijk voor meer informatie en alle deelnemende partijen op Bitterzoet Erfgoed.