Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 18 oktober 2022 - 18 oktober 2022

Lezing Karin Sitalsing

19:30 uur in de Bibliotheek in Hoogezand

Surinamers zijn er in veel kleuren en achtergronden. Velen stammen af van totslaafgemaakten uit Afrika, anderen van contractarbeiders uit India, of Indonesië. Maar er zijn ook witte Surinamers: blond haar, blauwe ogen. Een Surinaams accent. Hún voorouders waren arme Nederlanders die in de negentiende eeuw naar de tropen trokken.

De groep wordt steeds kleiner, omdat hij zich mengt met de andere bevolkingsgroepen, en zo opgaat in de veelkleurige smeltkroes Suriname. En zo komt het dat er mensen van kleur zijn die Van Brussel heten, Van Ravenswaay of Tammenga. Die laatsten stammen af van een Groninger, die in 1848 op een boot stapte, het avontuur tegemoet. Henderijkus Tammenga heette hij, en hij was mijn betbetovergrootvader. Deze avond reizen we met hem mee. Van de Waddenkust naar de Wilde Kust.


Karin Sitalsing (1976) is schrijfster en journalist, voor onder meer Vrij Nederland, Trouw en Psychologie Magazine. Ook is ze schrijfbegeleider in de gevangenis in Veenhuizen. Momenteel werkt ze aan een boek over Blauwestad. Boeroes, een familiegeschiedenis van witte Surinamers (2016) is haar literaire debuut. Ze woont en werkt in Groningen.