Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Nu te zien t/m 25 mei 2024
Vanaf 17:00 tot 00:00

Nacht van de Democratie

Terug van weggeweest! Op zaterdag 25 mei organiseert D66 – na een pauze van een aantal jaar – opnieuw de Nacht van de Democratie, dit keer in het Museum aan de A. Een inspirerend festival ter ere van het concept democratie, en het feit dat wij in een democratie kunnen en mogen leven, iets wat steeds minder vanzelfsprekend lijkt.

In een tijd waarin kwesties als klimaatverandering, stikstof en migratie ons steeds meer verdelen, en zaken als het toeslagenschandaal en de gaskwestie het vertrouwen in de politiek tot een dieptepunt hebben gebracht, is het juist nu belangrijk om onze democratie te waarderen en te vieren. Maar wat zijn deze basisprincipes van de democratie eigenlijk? Wat zijn de grondvoorwaarden om een democratie in stand te houden? Wat zijn de deugden van een democratie?

In zijn boek “Over de Democratie in Nederland” behandelt schrijver en oud-Eerste Kamerlid Joris Backer deze vraag aan de hand van de Franse politiek filosoof, socioloog, historicus en staatsman Alexis de Tocqueville. Hij komt hij uit op zeven fundamentele waarden waar een democratie aan moet voldoen om niet in verval te raken. Tijdens deze Nacht gaat hij hierover in gesprek met Jieskje Hollander, politiek secretaris bij D66 en politiek historica, om vervolgens, zoals het echte democraten betaamt, het gesprek aan te gaan met het publiek.

Festival
Het festival gaat om 17.00 uur van start met een programma over democratie gericht op kinderen. De zaal voor het avondprogramma gaat om 19:30 open. Om 20:00 gaan we van start met een poëtische bijdrage van stadsdichter Esmé van den Boom. Daarna gaan Joost Backer en Jieskje Hollander in gesprek met elkaar en de zaal. Bezoekers kunnen na afloop hiervan in een aantal kleinere groepen verder discussiëren over de deugden van de democratie. Rond 22:00 vieren we de democratie met de muziek van de Full Minties.

Ukraine Food verzorgt de catering, er is een bar en boekhandel Godert Walter is aanwezig met boeken die passen in het thema. Ook is er de mogelijkheid om gedurende de hele avond in gesprek te gaan over de aankomende Europese Verkiezingen.

Tickets
Tickets voor de Nacht van de Democratie kosten € 6,50 in de voorverkoop, € 10,00 aan de deur, inclusief twee consumptiemunten. Online reserveren kan hier.