Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 28 april 2023 - 28 april 2023
Vanaf 14:00 tot 17:00

Niet Weggooien Tour: objecten en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog (meerdere data)

Een dagboek, verduisteringslamp of stapel brieven uit de Tweede Wereldoorlog – misschien liggen ze wel bij jou op zolder of in de vitrinekast. Wil je er meer over weten, wil je er graag een verhaal over vertellen óf wil je ze onderbrengen bij Museum aan de A of het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen? Kom dan op vrijdag 28 april tussen 14:00 en 17:00 uur met jouw object, document of foto uit de oorlogstijd naar Museum aan de A! Aanmelding is niet nodig en deelname is gratis. Bovendien krijg je gratis toegang tot het museum.

De Niet Weggooien Dag in Museum aan de A maakt deel uit van de Groninger Niet Weggooien Tour. Deze tour gaat ook langs het Oorlogsmuseum Middelstum (za. 29 april, 14-17 uur) en het Victory Museum Grootegast (wo. 3 mei, 14-17 uur), en sluit aan bij de landelijke Actie Niet Weggooien. Dit is een initiatief van musea en instellingen die zich met de Tweede Wereldoorlog bezighouden. Het doel is om voorwerpen en documenten uit de oorlogsjaren die nu nog thuis op zolder liggen, te bewaren voor de toekomst.

Tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour zijn we op zoek naar verhalen achter objecten, documenten en foto’s uit de oorlog. Bezoekers gaan met Tweede Wereldoorlog-experts in gesprek over het item dat ze hebben meegenomen. Hoe komen ze er aan, wat vinden ze er zelf van, en hoe bewaren ze het? De experts vertellen op hun beurt over de opvallende kenmerken van het object, of juist meer over de historische context. Waar werd het voor gebruikt? Alle verhalen die tijdens de Groninger Niet Weggooien Tour naar boven komen worden genoteerd en later uitgeschreven. Zo wordt de dag goed geregistreerd. De meegebrachte spullen kunnen ondergebracht worden aan een van de betrokken instellingen, die het opnemen in de collectie. Dat hoeft natuurlijk niet: bezoekers kunnen hun objecten en documenten ook gewoon weer mee naar huis nemen en daar bewaren.