Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 28 januari 2024 - 28 januari 2024
Vanaf 13:00 tot 16:00

Pittig Gekruid presenteert: benefietmiddag Spicy Sunday (voor Warchild)

Verhalen, poëzie, muziek en een werelds gerecht
Tijdens de poëzieweek met als thema ‘thuis’ organiseert Stichting Pittig Gekruid samen met Museum aan de A op zondag 28 januari weer een Spicy Sunday. Tussen 13.00 en 16.00 uur kun je luisteren naar poëzie en verhalen van vijftien Groningers met roots in Syrië, de Molukken, Indonesië, Suriname, de Antillen en Groningen. Naast poëzie en verhalen uit verschillende windstreken is er ook lekker eten. De deelnemers bereiden zelf onder leiding van Groningse kok Charles Goudsmit een werelds gerecht. Samen eten klaarmaken en opeten is een eeuwenoude manier om te verbinden: de tuin met de keuken, de grond met het bord en mensen met elkaar. Turn Loose en Flat Carpet verzorgen de muziek. Locatie: Museum aan de A, Brugstraat 24, Groningen. Deelname is € 5 p.p. (voor Warchild) en aanmelden is niet nodig.

Dichters en verhalenvertellers
Maar liefst vijftien, bijna allemaal Groningse, dichters en verhalenvertellers dragen voor uit eigen werk; Spoken word artiest Cissy Joan en dichter Charlton G. Marcos hebben beiden roots in de Antillen. Schrijver en acteur Roger Goudsmit is van Moluks Indo Afrikaanse afkomst en Mas Janur Javaans. De dichters Guillaume Pool, Eric Sweet en Rudo L. Walker zijn alle drie geboren in Suriname. Mietji Hully vertelt over de boven- en de benedenwereld en heeft net als rapper en spoken word artiest Mister Numz en dichter Gloria Lappya Molukse wortels. Dichter en docent Krista Middel, de jonge Syrisch-Groningse Mark Meri en kunstenares Loes de Hoog geven ook een performance. De jonge Leah Goudsmit heeft Indo-Afrikaanse wortels en Groninger pur sang Theo de Groot, theatermaker en docent in de Groninger taal-letterkunde, sluit de rij. De presentatie is in handen van Charles Goudsmit.

Poëzieweek
De mooiste woorden ontspruiten vaak op de plek waar we ons het meest thuis voelen. Tijdens Poëzieweek 2024 worden grote en kleine huizen in gedichten gebouwd. We komen thuis in steden of op het platteland, we verhuizen onze verzen van streek naar streek en beschrijven nieuwe en oude landen in levendige letters. Poëzie kan mensen vieren, verwelkomen en zich thuis doen voelen. Het kan ook de troost van een warme thuis bieden op moeilijke momenten van afscheid, rouw en verdriet. Samen schuilen we onder het dak van de poëzie. Poëzieweek 2024 is een organisatie van Poëziecentrum en Poetry International met veel partners: poezieweek.com.

Werelds gerecht
Vegetarisch gerecht met couscous, kikkererwten en verse lokale groenten en specerijen van veel verder weg.

Benefietactie voor kinderen in Gaza
Laat de waanzin stoppen
Op zondag middag 28 januari organiseert Leah Goudsmit tijdens Spicy Sunday van Museum aan de A en stichting Pittig Gekruid een benefietactie. Ze verkoopt tweedehands kleding en vredessoep. Alle opbrengsten gaan naar Warchild.

Ieder kind , waar ook ter wereld, heeft het recht om in vrede op te groeien. Het recht op vrijheid, veiligheid, voedsel en water. Het ontbreekt de Palestijnse kinderen in Gaza aan al die dingen die door sommigen van ons als vanzelfsprekend worden beschouwd.