Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 25 februari 2024 - 25 februari 2024
Vanaf 14:00 tot 17:00

Spicy Sunday: Sporen van het slavernijverleden. Lezing, muziek, poëzie, workshop en soep!

Op vrijdag 23 februari verschijnt de vierde druk van het boek Sporen van het slavernijverleden in Groningen van Barbara Henkes, Lieuwe Jongsma en Margriet Fokken. Daarom geeft historicus Lieuwe Jongsma tijdens Spicy Sunday op zondag 25 februari een lezing over het slavernijverleden van het A-kwartier in de stad Groningen, maar ook van de provincie. Twee Groningse muzikanten verzorgen de muziek; T A M A R en Rayvano. Daarnaast zijn er gedichten van Charles Goudsmit en is er een workshop van GRID Grafisch Museum Groningen. Natuurlijk is er lekker eten. Deelnemers helpen zelf mee met soep maken. Samen eten klaarmaken en opeten is een eeuwenoude manier om te verbinden: de tuin met de keuken, de grond met het bord en mensen met elkaar. Spicy Sunday op zondag 25 februari is van 14.00-17.00 uur. De entree is € 5 per persoon.

Over Lieuwe Jongsma
Historicus Lieuwe Jongsma is conservator Geschiedenis bij het Groninger Museum en houdt zich al sinds 2013 met het onderwerp bezig. Hij deed onderzoek voor de gemeente Groningen naar de betrokkenheid van het Groninger stadsbestuur bij slavernij in de 17e en 18e eeuw. Het resultaat hiervan wordt op 28 februari aangeboden aan de gemeenteraad van Groningen.

Over T A M A R
T A M A R maakt poëtische popliedjes. Buitengewone verhalen over het alledaagse. Melodieus, persoonlijk, met ruimte genoeg op de stippellijntjes. Ze speelde op ESNS, Grasnapolsky en Graceland. Ze is geboren en opgegroeid in Lewenborg.

Over Rayvano
Rapper Rayvano uit Groningen is half Surinaams, kwart Moluks en kwart Nederlands. Hij deed op zijn tiende al mee aan de Zapp Music Challenge en trad op met Typhoon.

Over de workshop
Museumdocenten van GRID Grafisch Museum Groningen helpen je op weg met rollers, inkt, sjablonen en lettermateriaal. Aan het eind van de middag neem je je eigen project mee naar huis.

Sporen van het slavernijverleden van Groningen
Van het boek Sporen van het slavernijverleden in Groningen verschijnt de vierde druk. Lag eerder de nadruk vooral op de Groningse betrokkenheid van de West-Indische Compagnie en de daarmee verbonden trans-Atlantische slavernij, in deze druk is ook de rol van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgenomen.

Samenwerking
Spicy Sunday is een samenwerking tussen Museum aan de A, Stichting Pittig Gekruid en GRID Grafisch Museum Groningen.