Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 5 november 2023 - 5 november 2023
Vanaf 14:00 tot 16:00

Spicy Sunday - Verhalen, poëzie, muziek en Molukse Tjolo Tjolo

Op zondag 5 november organiseert Stichting Pittig Gekruid samen met Museum aan de A de eerste Spicy Sunday. Tussen 14.00 en 16.00 uur kun je luisteren naar verhalen over het leven in het Molukse woonoord Carel Coenraadpolder, er zijn gedichten, er is muziek en… lekker eten! De deelnemers steken zelf de handen uit de mouwen en bereiden onder leiding van Charles Goudsmit Tjolo Tjolo, een pittig Moluks gerecht. Samen eten klaarmaken én opeten is een eeuwenoude manier om te verbinden: de tuin met de keuken, de grond met het bord en mensen met elkaar. Locatie: Museum aan de A, Brugstraat 24, Groningen. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

Ambonezenbosje
Marjan Brouwers schreef met Maike van der Kooij het boek Tussen de Dijken. Hierin komen oud-bewoners van het Molukse woonoord Carel Coenraadpolder bij Finsterwolde aan het woord. Op 1 september 1953, arriveert hier in het uiterste puntje van Groningen groep van ruim 300 gerepatrieerde Ambonezen. Voor een, zoals hen beloofd werd, tijdelijk verblijf. Marjan Brouwers leest voor uit het boek en oud-bewoner Rudy Pattipeiluhu haalt herinneringen op over zijn jeugd in het woonoord dat ook wel in het Ambonezenbosje werd genoemd.

Gedichten en muziek
Docent creatief schrijven Krista Middel verzorgt de poëzie met Script en Co. Frida van Til, Bart Adjudant, Krista Middel en Charlton Marcos dragen voor uit eigen werk. De muzikale omlijsting is van George Sopacua, Wouter Offringa en Mart Salverda.

Tjolo Tjolo
De Molukse salade, Tjolo Tjolo, wordt gemaakt van verschillende verse groenten met pittige ketjap. Er is een variant met en zonder makreel en het wordt geserveerd met witte rijst. Voor een echt Groningse touch worden Mollebonen en Het Wonder van Scheemda - een oud Gronings erwtje - uit de groentetuin van Sanne Meijer in Roodeschool toegevoegd.