Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 25 augustus 2023 - 7 januari 2024

Tussen land en lucht

Jacob Molenhuis bouwde in 1923 naast zijn ouderlijk huis in Kruisweg (De Marne) een woonhuis annex fietsenwinkel en -werkplaats. De zolderverdieping richtte hij in als fotostudio inclusief donkere kamer. Gedurende een halve eeuw was Molenhuis een van de weinige fotografen in het noordwesten van Groningen. Om die reden poseerden veel streekbewoners voor zijn camera: van landarbeiders tot schooljuffrouwen. Maar hij maakte niet alleen portretten. Ook panden, agrarische machines en zelfs een aan de schuurdeur genagelde kat legde hij vast op de gevoelige plaat. Tot op hoge leeftijd bleef Molenhuis fietsenmaker en fotograaf. Zijn gehele carrière werkte hij met dezelfde tweedehands platencamera. Hij overleed op bijna 93-jarige leeftijd en ligt met zijn vrouw Nieskje de Vries begraven in Hornhuizen. Een deel van die negatieven bleef bewaard en maakt deel uit van het Nationaal Archief/ Collectie Spaarnestad.

David Vroom bracht de streek in beeld waar Jacob Molenhuis een halve eeuw fotografeerde. Om zo te reageren op het werk van Molenhuis en een nieuw tijdsbeeld te geven van de streek waar Molenhuis en zich verbonden mee voelde. Auteur Rianne Denissen schreef de tentoonstellingstekst.

‘Tussen land en lucht’ is de Groningse en zevende editie in een serie van twaalf tentoonstellingen van De Mix Nederland. Bij iedere editie wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie door de hedendaagse Nederlandse fotografen. Een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS, ProRail en Museum aan de A op uitnodiging van Noorderlicht Fotofestival.