Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 25 februari 2023 - 7 januari 2024

Vraauwlu - Groningers die je wil kennen

Welke bekende Groningers ken jij? Van vroeger? Van nu?
En hoeveel vrouwen zitten daartussen? Misschien wel niet zo veel. Met de nieuwe tentoonstelling Vraauwlu – Groningers die je wil kennen nodigen we je uit om nog meer Groningers te ontdekken. Vrouwelijke Groningers, van wie je misschien nog nooit hebt gehoord. Soms staan ze aan de ‘goede’ kant: hebben ze prachtige dingen gedaan voor de generaties na hen. Soms was hun aandeel in de geschiedenis minder mooi. En zo nu en dan was het van allebei een beetje. Vraauwlu is samengesteld door gastconservator Annet van der Meer en is geïnspireerd op het gelijknamig boek van Iris van den Brand en Sanne Meijer (Uitgeverij Passage, 2022)

Vraauwlu
In de tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met 25 vrouwen. Wat deze vrouwen bindt? Ze woonden of werkten allemaal in de provincie Groningen. En ze zijn hun eigen weg gegaan. Denk aan Betsy Bakker-Nort: in 1922 een van de eerste vrouwelijke parlementsleden in de Tweede Kamer. Of aan de machtige en rijke Beetke Aylkema van Rasquert uit Leek. Die in de 16e eeuw aan het hoofd stond van een groot familiebedrijf. En bekend stond om haar hebzucht. Dan is er Hennah Buyne. Als kind verhuist ze met haar ouders vanuit Suriname naar Groningen. In 1983 wordt ze de eerste zwarte vrouwelijke rechter van Nederland. En in het 18e-eeuwse Parijs streed Etta Palm uit de Poelestraat in Groningen hartstochtelijk voor de emancipatie van de vrouw. En de zogenaamde ‘Sigarenmeisjes’ van de sigarenfabriek in Nieuwe Pekela mogen we ook niet vergeten. Zij organiseerden in 1969 de allereerste Nederlandse vrouwenstaking voor gelijke beloning.

Vrouw in Groningen
Gelijkwaardigheid tussen Groningers (v/m/x) is niet vanzelfsprekend, ook niet anno 2023. In vijf korte hedendaagse videoportretten zijn Groninger vrouwen aan het woord over hun leven en werk. Zo vertellen Hermke Rijpkema en Margriet ter Steege over vrouwencafé en -boekhandel Dikke Trui in de jaren 70. Willemijn Ahlers deelt haar ervaringen over haar werk bij de politie als transvrouw. Ook aan het woord komt Jolanda Oest van Bloedserieus Midden-Groningen, een stichting tegen menstruatie armoede. Het zijn portretten over de vrijheid om jezelf te zijn, gelijke kansen en volwaardig deel uitmaken van de samenleving. Hoe laten deze vrouwen hun stem horen?

Door een andere bril
Vraauwlu - Groningers die je wil kennen is geen compleet overzicht van alle Groninger vrouwen die de moeite waard zijn om te leren kennen. In tegendeel. Het is een uitnodiging om je verder in de geschiedenis te verdiepen. En er met een andere bril naar te kijken. De tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van Emmaplein Foundation, Stichting J.B. Scholtenfonds, Provincie Groningen en Gemeente Groningen.

Julia da Lima 1957 brengt in 1983 de Nederlandse zwarte migranten en vluchtelingen vrouwenbeweging in gang