Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 25 juni 2023 - 25 juni 2023

Zwart in Beweging - Dansvoorstelling Yu di Kòrsou (Kind van Curaçao) en spoken word

Danser en choreograaf Juersson Aldaïr Hermanus treedt op met zijn voorstelling Yu di Kòrsou (Kind van Curaçao). De voorstelling sluit aan op Zwart in Beweging, een caleidoscoop van kunst van zes kunstenaars met roots in de Afrikaanse diaspora en is onderdeel van Keti Koti Viering Groningen 2023.

De voorstelling gaat over de zoektocht van Juersson naar de geschiedenis van de tambú en de bijdrage hiervan aan zijn identiteit. Tambú is de muziek en dans van Curaçao die zich ontwikkelde op de plantages, een geheimtaal waarin de tot slaaf gemaakten onderling communiceerden. Tijdens zijn onderzoek ontdekte de danser dat tambú een ‘way of life’ was die de Afro-Curaçaoënaars heling bracht. Een levensstijl die voor hem erg lijkt op die van de hiphopcultuur, waarin mensen van verschillende achtergronden met elkaar verbinden en elkaar kracht en hoop geven. In Yu di Kòrsou verbindt hij deze krachtige werelden van tambú en hiphop samen. Naast dans is er spoken word van Juku. De performance is van 14.00-16.00 uur en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Entree museum: tot 21 jaar € 4,50. Daarboven € 8. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Kijk hier voor info over de kunstenaars en artiesten bij Zwart in Beweging.

Over Juersson Aldaïr Hermanus
Het werk van danser en choreograaf Juersson Aldaïr Hermanus (Curaçao, 1994) is zowel een reflectie van de Afro-Curaçaose diaspora, de hiphopcultuur en hedendaagse verhalen waarin hij zoekt naar verbinding. Met zijn solovoorstelling Yu di Kòrsou stond hij onder meer op Bitterzoet Erfgoed, Noorderzon en Black Achievement Month Amsterdam. Hij werkt nu samen met X_YUSUF_BOSS en werkt nationaal en internationaal aan voorstellingen en educatieve programma’s.

Over Juku (1986)
“Het gaat er niet om hoe oud ik ben, waar ik geboren ben, wat ik tot nu toe gedaan heb of nog wil doen, maar om de boodschap. Ik heb wat te zeggen.”

Keti Koti Viering Groningen 2023
De performances van Juersson en Juku zijn onderdeel van Keti Koti Viering Groningen 2023, een cultureel programma in juni, juli en augustus rondom de afschaffing van de slavernij. Keti Koti Viering Groningen 2023 wordt mogelijk gemaakt door gemeente Groningen. Deelnemende partijen zijn Akerk, Dia di Tula Groningen, Discriminatie Meldpunt Groningen, GRID Grafisch Museum Groningen, Groninger Museum, Kwaku Groningen, Museum aan de A, Noorderpoort, Pittig Gekruid, SPOT en Theater de Steeg.