Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Nieuws
14 dec. `23

600.000 euro van VriendenLoterij voor duurzaam en toegankelijk museum

Museale herinrichting Museum aan de A mogelijk gemaakt

We kregen een onverwachte verrassing. Het nieuwe historische museum over Groningen ontving een cheque ter waarde van 600.000 euro van de VriendenLoterij voor de museale herinrichting van de vaste presentatie in het monumentale gebouwencomplex waarin het museum is gevestigd. Mede dankzij deze bijdrage wordt een duurzaam museum gerealiseerd dat toegankelijk en uitnodigend zal zijn voor een groot publiek.

“Wat een geweldige verrassing! Met deze bijdrage kunnen we onze plannen voor de herinrichting optimaal uitvoeren. Tijdens ons gratis festival WinterWelVaart komend weekend gaan we dit nog eens extra vieren. Iedereen is morgen van harte welkom vanaf 17.00 uur in het museum, aan de Hoge, Lage en Kleine der A en in de Akerk”, aldus Nicolette Bartelink, directeur / bestuurder van Museum aan de A.

Jonne Arnoldussen, managing director VriendenLoterij: “We zijn blij om, dankzij onze deelnemers, het verhaal van de stad en de provincie Groningen een vaste plek te geven in het museale landschap. Bij Museum aan de A is, naast maritieme thema’s, ruimte voor historische en actuele verhalen over Groningen. Dit zorgt ervoor dat deze verhalen straks voor een groot publiek beschikbaar zijn. Daar dragen wij graag aan bij.”

Uitbreiding museum
Museum aan de A is de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het museum gaat de verhalen vertellen van stad en provincie Groningen en van het leven van (buiten)gewone Groningers, met successen én schaduwkanten; een nieuw historisch museum waar ruimte is voor de bredere geschiedenis van Groningen en waar de link wordt gelegd met de actualiteit. Zo verbindt Museum aan de A inwoners en bezoekers met de geschiedenis en identiteit van stad en provincie. Het Groninger Museum, de Groninger Archieven en Noorderpoort (MBO) zijn betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe museum en de museale herinrichting.

134,8 miljoen euro voor cultuur en welzijn in Nederland
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2022 opgeteld een bedrag van € 134,8 miljoen schenken aan 57 culturele partners en meer dan 3.500 clubs en verenigingen.