Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Nieuws
13 feb. `24

Anonieme oude dame schenkt bijzonder schilderij uit inboedel 'Bij Koos Kerstholt'

Afgelopen vrijdag kregen we een van de stadsgezichten uit hotel-restaurant 'Bij Koos Kerstholt' geschonken door een oude dame. Getiteld: Grote Markt Groningen - 1773.

Kerstholt runt het bedrijf aan de stille kant van de Vismarkt vanaf 1934 en hij weigert in de oorlog als enige Groninger caféhouder het bordje ‘Verboden voor joden’ op te hangen. De zaak is in de jaren zestig en zeventig een begrip in Groningen. Kerstholt zelf trouwens ook.

Deze operettezanger, verhalenverteller, stemacteur en regisseur was een echt theaterdier. Hij runde dan wel het hotel-restaurant, maar liever nog stond hij op de planken. Zijn hotel was geliefd bij acteurs en andere artiesten.

De laatste herinneringen aan het hotel-restaurant 'Bij Koos Kerstholt' gaan in 1986 bij het veilinghuis van Joop van den Enden onder de hamer.

Soortgelijke schilderingen gingen verloren bij de brand, die in de zestiger jaren een einde maakte aan het in heel Nederland befaamde horecabedrijf. Na de brand laat Kerstholt het restaurant weer opbouwen maar zonder schilderingen. Totdat stadjer en amateurschilder Ties Timmer langskwam, het interieur eens bekeek en aanbood wat van de oude sfeer terug te brengen door nieuwe schilderingen te maken. Helemaal zo als vroeger werd het echter nooit meer. Na de dood van Kerstholt komt het bedrijf in andere handen en uiteindelijk verandert ook de naam. Toen was er geen plaats meer voor plaatselijke nostalgie. Het interieur werd volledig vernieuwd en de schilderijen geveild.

De 24 historische stadsgezichten uit het restaurant vonden een nieuwe eigenaar.

Lees artikel in het Dagblad van het Noorden.