Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Nieuws
6 nov `24

Pop-up Museum aan de A in Groninger Museum in 2025

Museum aan de A werkt samen met de vaste partners het Groninger Museum, de Groninger Archieven en Noorderpoort aan een pop-up tentoonstelling in het Groninger Museum. De tentoonstelling opent in het najaar van 2025 met historische en archeologische topstukken en persoonlijke verhalen van Groningers. Omdat Museum aan de A steeds een link met de actualiteit wil leggen, zie je straks ook visuals en projecties van actuele en historische Groninger data. De pop-up is een voorproefje van de herinrichting van de vaste presentatie van het museum. In de pop-up wordt nadrukkelijk naar de mening van bezoekers gevraagd.

Topstukken
Voor de tentoonstelling put Museum aan de A uit de eigen historische collectie en die van het Groninger Museum. Er zijn historische topstukken te zien die slechts zelden in het museum zijn getoond. Een aantal collecties worden eruit gelicht, zoals objecten uit de Groninger middeleeuwen. In de pop-up zie je bijvoorbeeld de uit Warffum afkomstige oudste reliekschrijn van Nederland uit de 12e eeuw en het schilderij van de machtige Beetke van Rasquert. Via deze topstukken gaat Museum aan de A in gesprek met de bezoeker over wat voor museum het nieuwe historische museum van Groningen moet worden. Welke thema’s moeten aan bod komen? Welke objecten wil de bezoeker zien? En wat voor verhalen horen daarbij?

Nieuwe verhalen
De geschiedenis bestaat niet alleen maar uit topstukken. In de pop-up worden digitale historische bronnen samengebracht in interactieve projecties. Door middel van data over het heden en verleden van de volledige samenleving wordt een completere en inclusievere kijk op onze geschiedenis gegeven. Voor de pop-up werkt het museum nauw samen met de afdelingen Geo & Data en OIS van de gemeente Groningen en het domein Ondersteuning van de provincie Groningen. Daarnaast digitaliseren studenten van de RUG historische gegevens over Groningers uit de Groninger Archieven. Via deze samenwerkingen worden recente en historische bronnen samengevoegd. Zo kan Museum aan de A nieuwe geschiedenisverhalen vertellen, die gaan over meer dan alleen dat deel van de samenleving dat de topstukken heeft voortgebracht.

Unieke perspectieven
In de pop-up tentoonstelling is ook te zien hoe Museum aan de A later om wil gaan met de verhalen van groepen die maar zelden in de geschiedschrijving voorkomen. Een deel van de tentoonstelling is gereserveerd om samen met leerlingen van de Kentalis Guyotschool VSO hun verhaal te vertellen. Hierbij gaat het niet alleen over de geschiedenis van doven- en slechthorenden in Groningen, maar ook over hoe die geschiedenis past in grotere verhalen. Via inclusie en multi perspectiviteit geeft Museum aan de A meer lagen aan gedeelde geschiedenisverhalen.

Ontdek Groningen
De provincie Groningen is enorm rijk aan erfgoed. Museum aan de A wil haar bezoekers aanmoedigen om de provincie in te gaan en al die musea, kerken en borgen met eigen ogen te bewonderen. In de pop-up test Museum aan de A een interactieve museumkaart. Op deze bijzondere kaart – in de vorm van een digitale installatie – staan alle musea in Groningen. Zo kunnen bezoekers meteen hun volgende uitje plannen.

Samenwerkingen
De pop-up wordt ontwikkeld door gerenommeerde bedrijven. Tapart en Paul&Albert uit Groningen en Studio Louter en OPERA Amsterdam. Deze laatste twee hebben recent het Nationaal Holocaust Museum ontworpen en het Groningse softwarebedrijf Tapart ontwikkelde digitale producten voor het British Museum.

Voor de ontwikkeling van de visuals van historische en actuele data heeft Museum aan de A een bijdrage van bijna twee ton ontvangen van Cultuurloket Digitall. Dit fonds stimuleert de culturele sector om de mogelijkheden en kansen van digitale technologie toe te passen en zo het publiek nog beter en uitgebreider te bedienen.

Museum aan de A aan de Brugstraat in Groningen is in afwachting van een grote verbouwing. De middeleeuwse panden worden verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt. Tijdens de verbouwing is het museum gesloten voor publiek.