Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Welkom op de nieuwe tijdelijke website van Museum aan de A, de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Museum aan de A is een museum van, door en over Groningen. Hier werken we aan de verhalen van Groningen en Groningers.

Zien & doen

Als voorbereiding op een verbouwing en nieuwe presentatie is onze vaste collectie niet te zien. Wij zijn op dit moment bezig om de museumobjecten tijdelijk onder te brengen in ons depot of bij andere musea. Wel hebben we verschillende tijdelijke tentoonstellingen. En daarnaast organiseren we activiteiten voor jong en oud.

Jouw bezoek

Onze panden staan hier al meer dan 700 jaar. In het A-Kwartier, tussen de Akerk en Abrug in de Brugstraat. De tweede ingang van Museum aan de A ligt over een tijdje letterlijk aan de (Drentsche) A, de rivier die Groningen mede heeft gemaakt tot wat het nu is.

Toegangsprijzen
Kinderen tot 7 gratis
7 t/m 21 jaar € 4,50
CJP € 4,50
Volwassenen € 8,00
Museumkaarthouders gratis
Groepen vanaf 20 personen € 4,50 per persoon
Rondleidingen en zaalhuur op aanvraag
Openingstijden
Maandag Gesloten
Dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
Zondag 13.00-17.00 uur
Zaterdag 24 december 10.00-15.00 uur
Zondag 25 december Gesloten
Maandag 26 december 13.00-17.00 uur
Zaterdag 31 december 10.00-16.00 uur
Zondag 1 januari Gesloten
Bezoekadres
Brugstraat 24 + 31 (0)50 312 22 02
9711 HZ , Groningen info@museumaandea.nl
Het museum is helaas nog niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Wel is er een trapliftje naar de kelder en eerste verdieping maar dit is slechts een deel van het museum.

Werk in uitvoering

Twee jaar lang volgen Anita Oosterloo en Joost Nuijten met hun camera het verbouwingsproces van Museum aan de A. Regelmatig lopen de fotografen om en door het museum, speurend naar kleine details, historische houtverbindingen en stillevens van lege zalen. Verhuizingen en verplaatsingen leggen ze vast. Veranderingen en vergaderingen. Het resultaat is een ooggetuigenverslag van een museum in transitie. De fotografen zijn geselecteerd tijdens een Fotosalon van Noorderlicht.

Tussentijd 01 - Anita Oosterloo
Tussentijd 02 - Anita Oosterloo
Tussentijd 03 - Anita Oosterloo
Tussentijd 04 - Anita Oosterloo
Tussentijd 05 - Anita Oosterloo

Als een tussentijd, zo beschouwt Anita Oosterloo de transitie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum naar Museum aan de A. Een tijd van niet meer en nog niet, met lege ruimtes wachtend op wat komen gaat. Deze momenten en plekken brengt ze in beeld. Ze suggereert tijd en ruimte met deze beelden: tussentijd en tussenruimtes om als kijker te beleven. De beelden roepen een verlangen op om te zien wat er (nog) niet is. Er komt ruimte voor iets nieuws.

Haringboot 1. Joost Nuijten
Haringboot 2. Joost Nuijten
Haringboot 3. Joost Nuijten
Joost Nuijten
Joost Nuijten

Nieuws

Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het nieuwe Museum aan de A.

27 feb. `23 Het Verhaal van Groningen 26 feb. `23 Vraauwlu - Groningers die je wil kennen 26 feb. `23 Vraauwlu - Groningers die je wil kennen NU OPEN 24 jan. `23 Podcast + fietsroutes: 'Slavernij. En de Groningers?' 1 nov. `22 Nieuw bordspel GRUNN, pioniers in de provincie 20 okt. `22 Samenwerking Museum aan de A en Groninger Museum 8 okt. `22 Museum zondag 9 oktober gesloten i.v.m. 4 Mijl 21 sep. `22 Strategische visie 2022-2024 28 jun. `22 Ticketverkoop Groninger Museumnacht gestart 26 jun. `22 Bommen Berend Podcast 23 jun. `22 Tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? geopend 19 mei `22 Nicolette Bartelink directeur-bestuurder 17 mei `22 Van bruin naar wit. Een heel ander gezicht! 13 mei `22 Voorbereiden presentatie Klassieke Academie 12 mei `22 Verhuizing van de haringboot

Collectie

Museum aan de A beheert meer dan 8.000 objecten, 20.000 foto's, 30.000 scheepsbouwtekeningen, 1.000 zeekaarten en 330 schilderijen. Verzameld in bijna honderd jaar. Zo is een collectie ontstaan van met name maritieme voorwerpen – van scheepsmodellen en Ploegschilderijen tot Bronsmotoren.

Virtuele tour

Over ons

Museum aan de A is de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum dat na 90 jaar definitief de koers verlegt. Van museum over de Noord-Nederlandse scheepvaart naar museum over de stad en provincie. Over het leven van de (buiten)gewone Groningers. Over successen én schaduwkanten. Van Rabenhaupts overwinning in 1672 tot de Groningse betrokkenheid bij slavernij. Natuurlijk blijven we ook verhalen over de Groninger scheepvaart vertellen. Want Groningen zonder scheepvaart zou Groningen niet zijn. Voor de transitie hebben we nog een paar jaar nodig. Werk in uitvoering dus. Voor de liefhebber van een vlotte historische snack én de culturele en historische fijnproever: Museum aan de A wordt voor iedereen.

Onze partners

Samen met onze partners Groninger Museum, Groninger Archieven en Noorderpoort werken we aan Museum aan de A. Een bezoek aan Museum aan de A in de stad is slechts het begin van je ontdekkingstocht door Groningen. Nog meer Groningse verhalen vind je bij de vele musea in de provincie. Bijvoorbeeld over thee, de Tweede Wereldoorlog, Abel Tasman, kinderboeken of de veenkoloniale vaart.