Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Zien & doen
Geweest: 22 november 2019 - 1 maart 2020

Dood & de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken

De tentoonstelling verhaalt over de gruwelijke gevaren op zee, de mensen die het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers. Wat is een 'droge' verdrinking? Waarom behandelde een scheepsarts zijn patiënten vroeger met arsenicum? Welke desastreuze impact had de voorjaarsstorm van 1883 in Paesens Moddergat? 'Dood & de Zee' geeft antwoord op deze en andere vragen.

Van schipbreuk tot scheurbuik
Drie thema's lopen als rode draad door de tentoonstelling. Bij 'Dood op zee' zien bezoekers de verschillende doodsoorzaken op zee en fysiologische effecten van verdrinking. 'Rouw en bijgeloof' toont de vroegere rituelen van zeemannen en hun families. Zo was fluiten aan boord streng verboden; daar ging de wind van liggen. Gelukkig kon de wind worden teruggebracht door een munt overboord te werpen. Tussen de levensgrote zeemonsters waant de bezoeker zich op de bodem van een duistere oceaan. Dagboekfragmenten bij het thema 'Rampen en reddingen' vertellen over ontstellende scheepsrampen en heldhaftige reddingen. Op zolder is te zien hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.

Boottochten en poëzie
In samenwerking met de KNRM en de Gebroeders Luden organiseert het Noordelijk Scheepvaartmuseum een aantal activiteiten zoals vaartochten op de reddingsboot Gebroeders Luden, een poëziemiddag, verschillende kinderactiviteiten en een gratis Stadjersnight.

1920, KNRM roeiredders Vlieland